КЦ Блог


01.02.2020

Како одабрати прву књигу за дете?

Да би мало дете имало позитиван став према књизи, изузетно је важан однос одраслих из најближе околине према читању.

Америчка асоцијација педијатара објавила је 2014. године препоруку која охрабрује родитеље да од рођења започну са читањем деци, јер та активност помаже стварању јаке везе између деце и родитеља и припрема мозак беба за развој вештина које се односе на писменост и језик.

Сликовнице и друга интерактивна издања за најмлађе најбољи су начин да се дете упозна са светом књига. Родитељ и дете би требало да прво заједнички листају књиге и гледају илустрације. У првој години ће родитељи детету рецитовати краће песмице и именовати бића и предмете који су представљени у књигама. Након тога, током друге године, дете ће моћи и само да учествује у препознавању ликова, предмета и животиња из омиљених сликовница. 

Пошто деца најмлађег узраста још увек не знају да читају, треба с мало речи, помоћу функционалних и подстицајних илустрација, понудити детету доживљај читања књиге као нешто што је забавно, узбудљиво и поучно. Књиге за децу најранијег узраста често садрже и бројне интерактивне елементе, па се могу сматрати и књигом и играчком. Поред картона, који је најзахвалнији материјал за издања за најмлађе, сликовнице се могу штампати и на текстилу и пластичним материјалима, а увек се посебно води рачуна о безбедности деце.

Представљамо неке од типова књига које су одличне за први сусрет детета са читањем.

1.         Књиге за купање

Ритуал купања може послужити као одлична прилика за упознавање деце са књигама. Књиге за купање најчешће су направљене од пластике или гуме и погодне су за игру у води.

Бућ-бућ! и Пљус-пљус! су издања која најмлађе читаоце упознају са животињама које живе у води и звуковима које оне производе, а када се потопе у воду мењају боју, што код деце изазива одушевљење. За уживање у купању одлични су и комплети Бродић Боки на таласима и Жабица Јаца на плажи у којима се уз пластичну књигу на поклон добијају и гумене играчкице – бродић и жабица.

    

2.         Платнене сликовнице

Платнене књиге су веома добре за најмлађе јер су мекане, лагане и пријатне на додир и деца воле да се играју са њима.

Мале мекане књиге Животиње и Природа намењене су учењу првих појмова у најмлађем узрасту – илустрације појмова који су представљени деци у тим књигама једноставне су, веселе и згодне за показивање и играње. Посебна погодност код ових књига је у томе што не постоји опасност да ће се књига поцепати или оштетити.

    

3.         Књиге с прозорчићима

У картонским сликовницама намењеним најмлађим читаоцима, одговори на разна питања о стварима које окружују малишане крију се скривени испод прозорчића у књигама.

Прва књига с прозорчићима на свету била је сликовница Где је Жућа?, енглеског писца и илустратора Ерика Хила, који је ову причу креирао за свог сина. Хил је сликовници додао преклопе испод којих су се налазили цртежи, уз чију помоћ је његов син тражио места на којима се сакрио главни јунак Жућа. Након ове књиге уследио је цео серијал књига о Жући, које су такође одличан избор за најмлађе читаоце, а међу њима се налазе и Жућа. Велика кутија пуна малих књига и Све о Жући, у облику куце Жуће.

Поред књига о овом веселом штенету, за љубитеље књига с прозорчићима одлична је едиција за најмлађе Отвори прозорчић. Прозорчићи који се отварају претварају ове сликовнице у интересантне играчке, а једноставан текст и топле илустрације позивају читаоце да започну игру.

У новим књигама из едиције Отвори прозорчић малишани ће се упознати с тигрићем Тигијем, који ће им помоћи да кроз игру стекну добре навике у вези са спавањем, јелом, шетњом и путовањима. 

   

 

4.         Сажете верзије бајки

Међу многим причама које деца слушају у детињству бајке заузимају посебно место. Омогућавају детету да развија машту слушајући о различитим личностима, далеким просторима и чудноватим догађајима, а што је још важније, упознају децу са особинама описаних ликова, с њиховим међусобним односима и последицама с којима се они суочавају. На тај начин, слушајући о јунацима из бајки, деца уче многе важне животне лекције.

Картонске сликовнице Пепељуга, Принцеза на зрну грашка, Мачак у чизмама, Успавана лепотица, Снежана и седам патуљака и Ружно паче из едиције Бајке за најмлађе намењене су деци старијој од две године и одличан су избор за први сусрет најмлађих с чувеним причама. Текст ових бајки прилагођен је малим читаоцима, уз кратке и једноставне реченице, крупна слова и живописне илустрације талентованих домаћих илустратора.

  
   

 

5.         Звучне књиге

Музика има огроман значај за развој детета – подстиче креативност, побољшава концентрацију и боље памћење и доприноси њиховом емоционалном и социјалном развоју.

Уз звучне књиге деца ће кроз игру закорачити у свет музике, а серијал књига о симпатичном јунаку Пецу и његовим другарима одличан је избор за упознавање са различитим звуковима и инструментима, као и са најразличитијим музичким жанровима. Притиском прста на означене кружиће у књигама о Пеци, мали читаоци се упознају с богатством звукова различитих инструмената, уз занимљиву причу и веселе илустрације.

У прва два издања из ове едиције, Пеца и шумски оркестар и Пеца и циркуски оркестар, главни јунак Пеца представио је читаоцима бројне инструменте који чине класични и плехани оркестар. У књизи Пеца воли оперу Пеца и његова другарица Мими откривају позоришни свет иза оперске сцене и 11 чувених оперских арија, док у књизи Пеца воли Моцарта главни јунак проводи Светски дан музике уз најчувеније Моцартове композиције. Најновије књиге из ове едиције су Пеца свира рок, у којој Пеца путује у Лондон, престоницу рок музике, и Пеца свира џез, у којој се Пеца са саксофоном запутио у Њу Орлеанс.

   

   

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa