КЦ Блог


27.06.2021

Летњи програм читања и играња 2

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости, као и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ЧИТАЊЕ И ИГРАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује десет продајних акцијаСвака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су се нашле на овонедељној акцији!

Жабица Јаца на плажи
Књиге за купање идеалне су за први сусрет деце с књигама. Комплет Жабица Јаца на плажи у торбици садржи симпатичну пластичну књижицу у којој дете упознаје животиње које живе у води и гумену жабицу идеалну за играње у кади или на плажи.

 korice Brodić Boki

Прави љубимац за мене
Радња ове занимљиве сликовнице дешава се у једној продавници кућних љубимаца.  Вешто вођена прича, симпатични јунаци и неизвесна судбина малог хрчка Тихомира пружиће родитељима и деци много уживања приликом читања ове сликовнице, али и добар повод за разговор о томе како реагујемо на оне који су другачији од нас.

Pravi ljubimac za mene korice

Након читања ове приче нацртајте свог кућног љубимца или кућног љубимца кога бисте волели да имате!

 Шта све можеш с пластелином

Овај забавни приручник садржи бројна упутства за прављење необичних ликова од пластелина. Маштовите идеје подстичу креативност код деце и уједно развијају мануелну спретност, стрпљење и концентрацију. 

Šta sve možeš s plastelinom korice

Направите слонове од пластелина!

Šta sve možeš s plastelinom 1 Šta sve možeš s plastelinom 2

Šta sve možeš s plastelinom 3Šta sve možeš s plastelinom 4

 

Мали кућни огледи 4
Ова књига садржи предлоге за занимљиве експерименте од којих су неки једноставни, други сложени, а сви они могу да се изведу од материјала пронађеног у кући.

Mali kućni ogledi 4

Како ради стетоскоп?
Када лекар прегледа пацијента, прислања му на тело стетоскоп и ослушкује рад унутрашњих органа. Провери како стетоскоп омогућава да се чује оно што не чујемо увом.

Потребан прибор: два левка, црево, балон

1. На отвор једног левка навуци балон с којег је одсечен узани део.

Mali kućni ogledi 1

2. Један крај црева увуци у узани део левка с балоном, а други крај у узани део другог левка.
Mali kućni ogledi 2

3. Постави левак с балоном на леђа помоћника, а други прислони уз своје уво. Провери да ли се чује куцање срца
Mali kućni ogledi 3

Разлог: Сваки откуцај срца изазива вибрације на површини балона.

Те вибрације покрећу ваздух у левку и ствара се звук. Он се преноси кроз црево у други левак све до ува.

Храбре игре
Ова занимљива књига намењена је читаоцима почетницима и садржи десет кратких прича о десет малих изазова, који и нису баш мали ако сте дете које је решило да истражује свет.

Hrabre igre naslovna

За све оне којима је везивање пертли изазов препоручујемо причу Везивање пертли која ће их у томе охрабрити!

„Не умем ја то“, бранио се Алесандро.

„Сада ти изгледа тешко, али научићеш. Пробај још једном…“, говорила је мама и он је поново покушао, али је био сигуран да у томе никада неће успети. Никада неће бити у стању да веже пертле на ципелама, покрећући прсте тако брзо и чудесно као мама, тата, Аријана, његова сестра од девет година, па чак ни као Ренато, његов рођак који има пет година.

Гледао их је док везују пертле завидећи им на лакоћи покрета. Успевали су то да ураде чак и не гледајући.Пре него што је и сам пробао, дуго је држао крајеве пертли и само их гледао не радећи ништа. Изгледале су му као две непријатељске змије које никада неће пристати да се сложе и да се увежу.

 

Тајни кулинарски клуб
У овом интересантном роману тринаестогодишња Скарлет са својим другарицама и дечком који јој се свиђа постепено открива савршене тајне састојке за пријатељство, породицу и љубав – помоћу кувања!

Tajni kulinarski klub naslovna

Затворила сам очи и узела залогај воћног тарта. Језик ми је треперио од различитих укуса: тесто је било лагано и просто се мрвило, крем богат и мехураст, а воће стављено одозго било је сјајно и свеже (уредно га је послагала Виолета) и премазано желатином са укусом кајсије. Кад смо завршиле са спремањем, нас четири изгледале смо некако природно заједно. Морам признати да четири особе више представљају клуб, а не само Виолета и ја. Одахнула сам кад се Гречен добровољно пријавила да стави тарт у трпезарију превеликог одмора. (Па бар нико неће мислити да сам ја умешана, зар не?)

Кад смо одложиле тарт, Виолета, Гречен и ја смо почистиле кухињу (Алисон је успела да већину тог времена проведе одговарајући на порукена телефону). Два пута смо провериле да нисмо оставиле неке трагове и кад је дошло време да идемо, закључала сам врата и ставила кључ исподотирача. Потом смо све четири поновиле лозинку: „Шлаг!“

Пустоловина на острву птица
Мало грчко острво зароњено у блештаво Егејско море, кликтање галебова, сенке испод дрвећа маслина, благ летњи поветарац који доноси мирис борова и смоле и беле куће с дрвеним шкурама – све то чини оквир у који Александар Секулов смешта причу о незаборавном лету и авантури тројице дечака.

Pustolovina na ostrvu ptica naslovna

Алекс је седео. Са обе његове стране Армандо и Николас посматрали су га запрепашћено. Малиша је управо представио потпуно остварљив план добијања такмичења, једрењака И Пиратског острва.

Испред њихових очију лето је поново развило крила као галеб и винуло се у висине.

– И? – није издржао малиша.
– Разбићемо их! – викнуо је Армандо и лупио песницом одлан своје леве руке.
–VIVA LA REVOLUTION!– неочекивано усхићен, продрао се Николас.
– Шта је то? – подигли су обрве остали.
– Гледао сам филм о Че Гевари. Тако су се поздрављали пре битке.
– Какав је тај Че? – упитао је малиша.
– Како какав је?! – погледао га је надмено Николас. – Борац за правду, наравно!
– Као што смо ми?
– Апсолутно!

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa