КЦ Блог


16.08.2021

Летњи програм читања и играња 9

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ИГРАЊЕ И ЧИТАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује неколико продајних акција. Свака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су на овонедељној акцији!

 

Вук и седам јарића и друге приче

Познате приче о вуку и седам јарића, о лаву и мишу, о лисици и роди и другим животињама испричане су на нов, савремен и духовит начин, у римама које се брзо и лако памте. Богато илустрована књига мала је ризница басни у стиховима и пружиће одраслима дивну прилику за дружење с малишанима. Због тога се последњи стихови књиге могу односити и на ваше успомене: „О славном скупу и сад се пише, свако је себе спознао више.“

Једну од прича немојте прочитати детету до краја, већ му предложите да оно смисли како би прича могла да се заврши. Онда му прочитајте оригиналан крај, па упоредите са његовим и поразговарајте о томе. Такође, након читања прича из ове књиге, нека дете одабере ону која му је била најзанимњивија и нека покуша да илуструје део из приче по свом избору.

Бонго. Или: Дружина ретких кућних љубимаца

„Био једном један жути балон. Имао је нацртане очи тако да може да види свет око себе и уста да може да се осмехује, а добио је и нацртано срце да би могао некога да воли. Тај балон се звао Бонго и највише на свету је желео да буде нечији кућни љубимац.“

Ова књига говори о једном необичном јунаку и његовој потрази за пријатељима и месту којем ће припадати. Kако је сваки крај само нови почетак тако и права авантура овог жутог балона започиње једним крајем. Kада напусти свој дом и крене на пут око солитера у којем живи, Бонго ће упознати многе обичне и необичне кућне љубимце. Уз њихову помоћ научиће много о томе чему служе очи и уста и уши, а понајвише о томе чему служи срце. Оно ће му и показати пут и сигурно га водити до места којем ће припадати заувек.

Предлажемо вам да, након читања књиге, сваки члан породице украси фломастерима свој балон, да му име и упозна га са балонима других укућана.

Четири детета, три мачке, две краве, једна вештица (можда)

Овај узбудљив роман намењен је основцима. Четири детета и једна мачка одлазе на Госпино острво у потрази за авантуром и, можда, мало опасности. Ипак, нису очекивали сусрет с неким толико чудноватим као што је Димфна, а још мање необичне догађаје који су уследили...

Одломак:

Било је то сасвим обично острвце, уколико се за било које острво уопште може рећи да је обично – не претерано велико, али свакако пристојне величине. Није то било неко каменито и негостољубиво острво, каква се понекад уздижу над морском површином. Заправо је изгледало као отргнут комад копна. Kао да га је неко збуњено џиновско дете оставило по страни, не знајући где је место том делу у огромној слагалици западне обале Ирске.

Беверли се сва стресла, попут неког мокрог пса, као да жели да са себе стресе ту луцкасту идеју. Острва нису делови слагалице. Она су природни феномени за које постоји разумно објашњење. Да, то су острва. О њима се може читати у књигама из географије. Настају сударањем континенталних плоча, или су врхови подводних планина, или већ нешто томе слично. Ипак, то острво није изгледало као природни феномен о којем се може читати у географским књигама. Деловало је као напуштен, ненастањен, одбачен комад копна. Беверли се чинило као да острво чезне да га неко посети, као да се осећа усамљено тамо, на морској пучини, одвојено од места на којем би требало да буде. Опет се сва стресла. Шта ју је то спопало?

Архитектура

Књига Архитектура упознаје младе читаоце са основним принципима науке и уметности обликовања грађевина. Из ње читалац сазнаје ко смишља изглед града, од чега зависи облик куће, шта се све дешава на путу настанка неког грађевинског објекта, почев од првих скица, па до градње и до унутрашњег уређења. Боље се упознаје са одликама различитих архитектонских стилова и са чувеним архитектима, сазнаје се како је настала Ајфелова кула, да ли баште могу да буду на крову…

Радећи вежбе предложене у књизи основци ће открити које су вештине потребне за бављење архитектуром, научиће да црта у размери, моћи ће да изради план своје собе или да смисли нов изглед фасаде.

 Научи да користиш архитектонске симболе - на примеру пројекта ентеријера за стан трочлане породице.

Приручник за 50 тајних мисија

Старији основци, спремите се за узбудљиву авантуру - шпијунирајте, истражујте, скривајте, шшш!, крећите се као нинџа, глумите, експериментишите, путујте, упознајте, планирајте, освајајте…

„Одлично! Већ си схватио како функционише ова књига: не смеш ни у шта да верујеш. Ово је, у ствари, приручник о томе како постати ТАЈНИ АГЕНТ, ПРАВИ ТАЈНИ АГЕНТ, и пошто га читаш и ниси послушао наредбу, више нема назад – твоја обука је почела. Све што ћеш у овој књизи научити мораш да задржиш за себе. Једине особе које су oвлашћене да нешто знају биће ШПИЈУН и остали ДРУГАРИ АГЕНТИ, о којима ћемо ти касније нешто више рећи. Ова књига ће бити твој најдрагоценији савезник, биће место, једино место, где ћеш записивати исходе својих мисија, своје успехе и промашаје. Не смеш дозволити да некоме падне у руке и, што је још важније, не смеш дозволити да те открију. Да би је сакрио од радозналих погледа, мораћеш да пронађеш добро склониште.“

Опробај се у мисији с редним бројем 7: направи мапу свог краја!

Неко те посматра

Живот петнаестогодишњег Дениса врло је предвидљив: непрестано игра игрице, у школи редовно доживљава непријатности, другови му се подсмевају, код куће се стално расправља с мајком, а уз то је и заљубљен у Лару. Кад преко ноћи нестане дечак из суседног солитера, почиње Денисова авантура која му потпуно мења свакодневицу.

Изузетан роман савременог немачког писца Оливера Ушмана намењен је старијим основцима. Ако вам се допадне, обавезно прочитајте роман Гејмери, истог аутора.

Одломак

Зграде нам причају приче. Ако довољно дуго посматрамо станаре, о њиховим животима можемо да сазнамо много више него што би и они сами објавили на сопственој почетној страници или на профилу Мајспејс. Мада, морам да признам, скоро нико од комшија из суседног солитера нема профил Мајспејс. Ево, на пример, она бака у кухињи на осмом спрату, госпођа Недерман. Управо решава мозгалицу коју сам јој убацио у поштанско сандуче. Она наравно не зна да је мозгалицу добила од мене, јер појма нема да је редовно посматрам двогледом. Сваког понедељка у поштанско сандуче убацујем јој нову занимацију – свешчице са судокуом, мозгалице, интерактивне криминалистичке приче у којима је крај увек отворен и треба сама да га одгонетне. Водим рачуна о томе да квалитет увек буде добар; никад не купујем јефтине укрштенице и мозгалице. Једном приликом чак сам успео да набавим слагалицу од 2500 делова. Инго ми је после рекао да је једва успео да је угура у поштанско сандуче.

Мој град

Ово је диван пакет који садржи много тога занимљивог за малишане старије од три године. Најпре, ту је сликовница са сценама из живота у граду (школа, посластичарница, парк итд.) и са задацима које треба решити уз помоћ велике мапе града. Уз мапу града, која се расклапа, добићете и шест картонских фигурица с којима дете може да се игра. Читајте сликовницу, пронађите задате појмове и играјте се картонским фигурицама!

Предлажемо вам да, осим картонских фигурица које се добијају уз књигу, на велику мапу града додате и мале играчке које имате у кући (животиње, аутомобилчиће и слично) и са дететом осмислите вашу причу.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa