КЦ Блог


27.12.2021

Сликовнице за зимске дане

Последњи дани 2021. године по свему судећи проћи ће без снега. Некима је због тога драго, а неки чежњиво гледају кроз прозор чекајући снег. За све љубитеље снежних играрија имамо одличан предлог – скувајте чај, ушушкајте се испод ћебета и уживајте у књижевним авантурама различитих јунака које се дешавају управо на снегу!

Чекамо снег

Чекамо снег је трећа сликовница Јасминке Петровић намењена најмлађим читаоцима. Прошле године објављене су књиге Гледамо у облаке и Идемо на море! које малим читаоцима причају приче о двојици дечака и њиховом измаштаном свету. У њему облаци подсећају на снег и дугу, уличне барице личе на морске плићаке, а кућни љубимац се зачас претвара у страшну ајкулу.
У најновијој причи Чекамо снег дечак Виго с нестрпљењем ишчекује зиму, јер му она доноси много радости и узбуђења! Када падне снег хватаће пахуљице, правиће снежни дворац, храниће птице и ваљаће се по снегу са својим псом.

Врло ретка приповетка

Три су се снешка целе ноћи весело играла у снегу. Када су се чули први петли, решили су да сврате у крчму да се загреју. Наручили су топлу кафу, и тада је почела драма три весела снежна другара...

Духовита поема Врло ретка приповетка коју је написао Брана Цветковић а илустровао Душан Павлић, део је едиције Пустоловине настале са идејом да деца упознају и заволе дела најбољих домаћих писаца. Узбудљиви догађаји и ликови, мноштво лепих а заборављених речи нашег језика, као и занимљивости из живота писаца – само су неке од одлика ове популарне едиције.


Грозоново дете

Јунаци из сликовнице Грозон су се вратили! Да ли верујете да књига о једном страшном чудовишту може да буде заправо идеална прича за лаку ноћ. Откријте зашто!

Упркос упозорењу тате Грозона да не сме сама да иде у дубоку и мрачну шуму, Грозончица се једне снежне и ветровите ноћи ишуњала из пећине. Није поверовала татиним причама и желела је сама да се увери у то да је миш најстрашније створење у шуми. Разне животиње које је сретала покушале су да јој помогну да га пронађе, али миша једноставно нигде није било. Таман када је решила да одустане од потраге и помислила да је тата заправо измислио ту причу, миш се појавио пред њом. Да ли је тај миш заиста тако страшан и да ли ће успети да превари Грозончицу као што је то урадио са њеним татом?

Прутко

Ову несвакидашњу причу у стиховима, проткану хумором и узбудљивим ситуацијама, написала је Џулија Доналдсон, једна од најпопуларнијих дечјих списатељица у Великој Британији.

На самом почетку ове приче несташни пас одвојиће Прутка од његове породице, а низ несрећних догађаја водиће га све даље од њих. Сви који га срећу у њему виде само обичан комад дрвета, а Прутко је заправо брижни отац који више од свега жели да се врати својој жени и деци. Изненадно појављивање Деда Мраза једне снежне ноћи преокренуће Пруткову судбину у правцу срећног завршетка.


Петсон слави Божић

Приближио се Божић и стварно је био последњи тренутак да се купе намирнице за божићну трпезу, да се исече јелка, испеку колачи и обаве све припреме пред празник. Када су Петсон и Финдус скоро завршили са свим пословима, догодило се нешто што нико није прижељкивао. У шуми је Петсон санкама налетео на камени зидић и … полетео! Пошто је повредио ногу, није могао да оде до продавнице и да купи храну за божићну трпезу, нити је могао у шуму по јелку.
И када је изгледало да ће то бити најгори дан и да од славља неће бити ништа – стигло је изненађење…

 

Како је Века вештица заволела бајке

Двадесет седам улица, једанаест солитера и четрдесет девет кућа делe девојчицу Наду од њене баке. То је баш, баш далеко, а Нада и бака много воле да се играју и да читају бајке заједно. Зато бака сваког дана путује чак с другог краја града до своје унуке. Али једног дана на том путу испречила јој се вештица Века. А то вам је једна опасна вештица која не воли када се деци читају бајке…

Како је ова супербака кроз олују, поплаву и снежну мећаву стигла до унуке и научила је томе колико су важни толеранција и разумевање других – прочитајте у овој симпатичној сликовници!

 

Узбуна у кући белих медведа

Мали бели медвед Уве уживао је у игрању и клизању са сестром Улом на Северном полу све до једног дана када се део џиновске санте одломио и пао с њим у море. Пловећи сам и уплашен на малој санти леда која се брзо топила, Уве је далеко од своје куће видео и сазнао много тога што му се није допало.
Ова сликовница настала је у жељи да код деце пробуди еколошку свест и да их позове да допринесу очувању животне средине.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa