Лектире за 4. разред

У програму домаће лектире за четврти разред је књига Јасминке Петровић О дугмету и срећи.


Ово је прича о томе како један дечак који управо улази у пубертет посматра свет и себе у том свету. Откривамо како види своју породицу, школу, другу децу, о чему сања, шта жели и колико пати за искреним пријатељством. Ова књига посебна је по томе што је свет детињства представљен из перспективе детета које болује од церебралне парализе. 

Роман О дугмету и срећи, чији је издавач Креативни центар, освојио је Награду Доситејево перо 2019. године, а по њему је снимљен и филм Злогоње.

У допунском избору лектире за четврти разред налази се књига Златка Васића Чудесно путовање. Јунак ове приче креће у авантуру упознавања света. То је један сасвим необичан јунак… Реч је о Путићу који живи између саксија с мушкатлама на једном салашу. Овај маштовити роман 2017. године освојио је Награду Невен за белетристику, као и Награду дечје критике Доситејево перо.

У избору лектире за четврти разред су и одабране српске народне бајке и приповетке, које се могу пронаћи у издањима Српске народне приповетке и Српске народне бајке објављеним у популарној едицији Креативног центраПустоловине за основце.

Корисни линкови

banka intesa