Лектире за 5. разред

У избору лектире за пети разред налази се награђивани роман Иване НешићЗеленбабини дарови. Књига је добила Награду Невен 2013. године и Награду за најбољу дечју књигу на 12. Међународном сајму књига Трг од књиге у Херцег Новом 2014. године.


Зеленбабини дарови су први део трилогије у коју спадају и романи Тајна немуштог језика и Новчић судбине. Лектира Зеленбабини дарови доступна је у меком и у тврдом повезу. 

У допунском избору лектире за пети разред налазе се две изузетне збирке прича Дејана Алексића које су добиле бројне награде. 

Збирка духовитих прича Музика тражи уши добила је награде Доситејево перо за 2008. годину и Сребрно Гашино перо за најдуховитије литерарно остварење за децу у 2008. години.

Кога се тиче како живе приче је књига која се 2015. године нашла у каталогу Међународне библиотеке за децу у Минхену, у којем се препоручују најбоље књиге за децу и младе из целог света. Ова збирка прича добила је Награду за најбољу дечју књигу у 2013. години на 58. Међународном београдском сајму књига, као и Сребрно Гашино перо за најдуховитије литерарно остварење за децу објављено у 2013. години.

Као омиљено дечје штиво многих генерација, у лектири за пети разред основне школе налази се и чувени роман Хајдуци Бранислава Нушића, који је у издању Креативног центра добио Награду Гомионица на Сајму књига у Бањалуци 2000. године.

Корисни линкови

banka intesa