НОВО! Црвенци и Плавци

10.02.2022

Спремите се за узбудљиво путовање кроз свемир уз књигу која је идеална за заједничко читање! (The Sun)

У издању „Креативног центра“ објављени су „Црвенци и Плавци“– нова сликовница Џулије Доналдсон, најпопуларније британске ауторке дечјих књига. Љубитељи њених књига ће бити одушевљени изузетним илустрацијама, мајсторском причом у стиховима, драматичним заплетом уз обиље хумора и неочекивано срећним решењем на крају.

У овој узбудљивој причи у стиху упознајемо две породице које никако не желе да имају везе једна с другом! Међутим, једног дана Били (Плавац) упознaje Жанету (Црвенку) и између њих се рађа љубав. Њихове породице не одобравају ту везу и зато Били и Жанета одлучују да побегну у свемир у ракети Црвен-деке. Црвенци и Плавци заједно крећу у потрагу како би пронашли и вратили кући младе заљубљене бегунце. Док лутају свемиром, упознају разна друга бића, али и једни друге...

У књизи је заступљено неколико тема које су подједнако значајне: предрасуде и важност њиховог превазилажења, прихватање различитости, толеранција, и оно најважније – љубав која увек побеђује. Због свега тога су „Црвенци и Плавци“ с правом добили награду British Book Award 2020 за најбољу сликовницу за децу у Великој Британији. По мотивима ове књиге 2021. године урађена је позоришна представа у Великој Британији, а редитељ Тоби Мичел рекао је да је ова прича попут Ромеа и Јулије, али са ванземаљцима и срећним крајем.

Сликовницу „Црвенци и Плавци“ илустровао је Аксел Шефлер, који је са Џулијом Доналдсон већ сарађивао на књигама „Грозон“, „Грозоново дете“, „Збуњено мајмунче“, „Прутко“ и „Гужва на метли. „Џулија је до сада писала о сваком могућем предмету на земљи – од прутића и пужева до друмских пљачкаша, тако да смо морали да се преселимо у свемир! Свиђа ми се порука ове књиге, која каже да треба да пригрлимо оне који се разликују – да они заправо нису толико другачији од нас и да је могуће да будемо пријатељи (ово ми је посебно важно јер сам отац детета из немачко-француског брака, а зна се да су кроз историју Немци и Французи често били на супротним странама). Уживао сам у слободи да нацртам блесаве ванземаљце, као што је и Џулија уживала док је измишљала све те откачене речи. Питам се шта ли ће смислити следеће?“, прокоментарисао је Аксел Шефлер.

Сваке вечери милиони деце широм света читају или слушају неку од прича Џулије Доналдсон. О успеху њених књига сведочи и чињеница да се у Великој Британији отприлике на сваких 11 секунди прода једна њена књига. Између 2010. и 2019. године у Великој Британији продато је више од двадесет седам милиона књига Џулије Доналдсон, што је, према познатом истраживању тржишта књига, чини најтиражнијом ауторком у протеклој деценији.

У издању Креативног центра до сада је објављено десет књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова које можете очекивати током наредне две године.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa