Сећање на Пеђу Трајковића (1956–2022)

29.08.2022

Све запослене у издавачкој кући „Креативни центар“ потресла је вест о томе да је изненада преминуo Пеђа Трајковић, наш драги сарадник и аутор.

Пеђа Трајковић, изузетно талентован песник, сатиричар, драмски писац, преводилац, илустратор књига за децу и културни аниматор, рођен је у Котору 1956. године. Објавио је око педесет књига ведре поезије, претежно за децу, а илустровао је неколико стотина књига за друге писце. Аутор је више десетина позоришних радио-драма и драмских радио-минијатура. Био је уредник и илустратор оригиналног електронског књижевног часописа за децу и младе „Слова на струју“ и уметнички директор и илустратор часописа „Ризница“ из Бањалуке. Живео је у Јагодини.

 Последњих година објавио је препеве неколико класика поезије за децу, поезије нонсенса и хумористичке поезије: Е. Лира, Л. Керола, А. Милна, М. Едгара, Р. Дала, О. Неша, С. Милигана, Ш. Силверстејна и многе друге.

Добитник је бројних и значајних награда у свим областима којима се бавио, а када је књижевност за децу у питању посебно је био поносан на Награду „Невен“, коју је недавно добио.

„Креативни центар“ је објавио његове збирке песама за најмлађе „Ушло куче у сандуче“ и „Да ли лаје морски пас“, као и „Изабране песме“ Луиса Керола и Едварда Лира, које је са великим успехом препевао.

Посебна нам је част што смо недавно објавили његову адаптацију чувене „Луцкасте азбуке“ Едварда Лира, што је изузетан подвиг и у међународним оквирима.

Кроз ову књигу, као и кроз све друго што је написао, илустровао и са радошћу подарио другима, Пеђа Трајковић живеће у нашим срцима.

Корисни линкови

banka intesa