Роман „Лето када сам научила да летим“ објављен у Хрватској

04.09.2024

„Лето када сам научила да летим“, једну од најпознатијих књига Јасминке Петровић, недавно је у Хрватској објавио издавач „Јесенски и Турк“.

Лето када сам научила да летим роман је о помирењу. Јасминка Петровић пише једноставно и разумљиво, али без оног наивистичког тривијализирања, карактеристичног за наше писце када би да се уживе у дјечје улоге. Она има ону готово ћопићевску увјерљивост, која онда и одрасломе омогућава да с разумијевањем и интересом прочита њезину књигу“, речи су Миљенка Јерговића истакнуте на корицама хрватског издања.

Овај роман објављен је 2015. године у издању Креативног центра и досад је преведен на неколико језика – македонски, лужичкосрпски, немачки, италијански и бугарски, а у плану су и преводи на шпански и словеначки.

Лето када сам научила да летим домаћи је роман за децу и младе с великим бројем награда, а налази се у допунском избору лектире за седми разред. Према тој књизи је 2022. године снимљен истоимени филм у режији Радивоја Андрића, који је на Пулском филмском фестивалу проглашен за најбољи филм по мишљењу публике. Више пута је приказиван на ХРТ-у, као и на разним мањим фестивалима у Хрватској.

„С једне стране, универзална прича о одрастању, заљубљивању, страховима и несигурностима тинејџерског доба, зачињена ’Медитераном какав је некад био’; с друге, мајсторски приказ расцепа Југославије кроз слику једне (пре)дуго завађене српско-хрватске, односно стариградско-београдске породице. Сталне смене београдског сленга и бодулског хварског дијалекта отварају питања о могућностима комуникације, размене, разумевања“, рекла је овој књизи Тијана Спасић, чланица редакције магазина Лицеулице.

Корисни линкови

banka intesa