КЦ Блог


03.11.2021

Сајамске прeпоруке: КЊИГЕ ЗА МЛАЂЕ ОСНОВЦЕ

Представљамо неке од наших нових књига које могу бити занимљиве млађим основцима!

Једно од најчешћих питања родитеља је како подстаћи стицање читалачких навика код деце у раном школском узрасту. У тренутку када савладају оба писма, самостално прочитају прве сликовнице или књиге за читаоце почетнике, следећи корак за млађе основце требало би да буду и први, краћи романи или збирке прича.

Како би се деца мотивисала на читање важно је дати им лични пример или им кроз заједничку посету књижари или библиотеци дати прилику да сами одаберу књигу која им се допада. Када бирају књиге основци најчешће посежу за причама о животињама, као и авантуристичким и духовитим романима, било да су они смештени у реални свет било у неки од измишљених светова. Важан елемент код избора књига за овај узраст је и хумор.

Представљамо вам неке од књига које могу бити добар избор за другаке, трећаке и четвртаке:

Ђура Ходалица
Кратки хумористички роман Анте Томића намењен је читаоцима који већ самостално читају, али ће у њему подједнако уживати и читаоци других узраста, а нарочито родитељи малих читача.

Ђура Ходалица није обичан чворак. Као мали је испао из гнезда и никад није научио да високо лети, због чега су га прозвали Ходалица. Мама се због тога много плаши за његову будућност, јер ни у свету чворака, као ни у свету људи, није лако опстати ако си другачији. Али некад чворцима нису довољне обичне вештине, већ им је потребно баш оно што има Ђура: чврст карактер, велико срце и разумевање за друге.
Ђура Ходалица има све што добар роман за децу (и не само за децу) треба да садржи: јунаке с којима се лако идентификујемо, узбудљиве авантуре, много хумора и срећан крај. Посебан допринос овој причи дају и узбудљиве илустрације Добросава Боба Живковића.

Дуго мачје лето
Да ли волите мачке? Та лепа и умиљата створења, која умеју на најслађи могући начин да вам се склупчају у крилу и испуне топлином сваки кутак вашег бића. Поред ове невероватне вештине, мачке тачно умеју и да изаберу своје будуће власнике, али имају и неке сасвим посебне супермоћи. Бар тако мисли Адам, јунак Дугог мачјег лета, новог романа награђене ауторке Весне Алексић, са илустрацијама Младена Анђелковића.
Било је то необично лето… И не само лето, била је необична цела та година! Адамова сестра се таман обрадовала што распуст почиње раније, али је онда сазнала да неће бити сама код куће. Нажалост, на распусту су били и мама, и тата, и Адам. Али и цео град, и цео свет. Адаму сва та збрка није много сметала. Он се тог лета сасвим случајно нашао усред акције спасавања једне мачје породице. Све је било обавијено велом тајне, зато што мама, тата и Ана нису смели да сазнају ништа о томе. Баш ништа…

Успаванка за Месец
Едиција Причам ти причу богатија је за још једну нову књигу – збирку прича под насловом Успаванка за Месец ауторке Оливере Недељковић. Попут других издања у овој едицији, књига је намењена узрасту млађих основаца, оним књигољупцима који су већ добро овладали читалачком вештином пратећи књиге у едицији Од читања се расте и спремни су да се опробају у нешто захтевнијем стилу дужих текстова пре него што се упуте ка богатом свету романа за децу.
Збирку Успаванка за Месец чини девет прича, у којима пратимо судбине различитих јунака – осим мишића Хранислава, мачке Елизабете и тужног страшила у пољу сунцокрета, ту су и браћа Игор и Лука, једна риђокоса девојчица, власница клемпавог штенета, али и професор Драгоман, који сваке вечери на различитим језицима поздравља своје суграђане, славни књижевни јунаци који живе на полицама једне градске библиотеке, као и многи други знани и незнани ликови једне лепе варошице.


Ринги Бу и чика Дрангулићев времеплов
Замислите свет у којем се деца више не играју! Игре су заборављене, а деца играчке могу да виде само у Музеју игара и забаве. Страшна помисао, зар не? Управо та помисао послужила је као окосница за развој узбудљиве приче у роману под називом Ринги Бу и чика Дрангулићев времеплов. Књига је намењена млађим основцима, љубитељима авантура, а посебно онима који воле научну фантастику.
Главни јунак овог романа је робот Ринги Бу, најновији изум младог научника – доктора Бојана Комизброта. Овај проналазач живи у не тако далекој будућности, у којој су игре најпре проглашене непожељном занимацијом, потом су забрањене законом, а на крају су и заборављене. Ипак, доктор Комизброт се сећа како су се некада играли његови бака и дека и жели да врати те игре деци. Сплетом околности, Ринги Бу се неће дуго задржати код доктора Комизброта, већ ће постати главни јунак у великој авантури путовања у прошлост.


22 двостиха о двоношцима
Добро дошли у друго два! У овом одељењу важи само једно јединцато правилце: Никад, и нипошто, и ни у лудилу, и ни у сну, и ни иза сна не одговарај на оно најувредљивије од свих увредљивих питања: Шта ћеш бити кад порастеш? Не треба да се одрасте да би се било. Буде се – чим јеси. А шта ти јеси?

Свако од нас је добар у нечему, неко уме да изведе салто на трамбулини, неко је вешт са животињама, неко воли да чита књиге, а неко можда добро игра фудбал или вози скејт. То ко шта воли да ради нема ама баш никакве везе с тим да ли је реч о дечаку или девојчици. У свакој школи и сваком одељењу има таман довољно и једних и других за учење, игру и дружење. Управо једно такво шаренолико и весело друштво представила нам је ауторка Ламија Бегагић у својој новој књизи 22 двостиха о двоношцима, која се недавно појавила пред читаоцима. Уз разигране илустрације Јелене Васиљевић, она позива читаоце на игру и дружење, али уједно и на промишљање о неким важним темама.

100 лица столица
Пред читаоцима је необична књига чија је главна јунакиња нико други до – столица. Двадесет две приче о њених стотину лица изаткала је од маште, хумора и мрвице стварности списатељица Јасминка Петровић, ауторка бројних књига за децу и младе, а књигу су илустровала двадесет два илустратора.

Да ли сте икада помислили да је један тако обичан предмет као што је столица, који стоји у углу собе скромно попут хоклице или разметљиво попут плишане фотеље, заправо сведок безброј невероватних прича, догађаја и животних судбина? И да свака столица памти велике снове, жеље, наде, измаштане слике и игре својих власника – од славног сликара Ван Гога, преко прве жене у свемиру Валентине Терешкове, до младих активиста који се боре да свет учине бољим.

Приче из ове књиге, које нас воде кроз различите доживљаје, имају и своје друго лице у поглављу Стварно, где се налазе многи истинити подаци о свакој од двадесет две теме. У осталим поглављима можемо се упознати с различитим врстама столица – од шамлице и хоклице, преко кухињске столице, до раскошних фотеља и лигештула. Прочитаћемо кратке занимљиве цртице о чувеним столицама, њиховим изумитељима и власницима.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa