КЦ Блог


26.10.2021

Сајамски фаворити

Ако немате идеју шта читати следеће, подсетићемо вас на то које су то књиге биле најпопуларније на прошлогодишњем Сајму књига Креативног центра.

САЈАМ КЊИГА КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА почео је 22. октобра и трајаће до 5. новембра. У оквиру овогодишњег Сајма на нашем сајту, као и у књижарама у Београду и Нишу, за више од 1000 издања важиће попуст од 30%. За све оне који током сајамских дана преко сајта kreativnicentar.rs наруче књиге у вредности већој од 1000 динара, испорука на територији Србије биће бесплатна!

Поред стандардно популарних књига домаћих аутора као што су Јасминка Петровић, Весна Алексић, Ивана Нешић и други, као и класика Креативног центра за основце и предшколце, издвојили смо неке од наслова који су се прошле године издвојили међу нашим читаоцима.

Звучне књиге

Међу најпопуларнијим издањима Креативног центра претходних година налазе се звучне књиге за децу. Све је почело чувеном едицијом о Пеци, у оквиру које смо упознали овог симпатичног псића који са својим пријатељима истражује најразличитије врсте музике и упознаје се с музичким инструментима. Прво издање у овој едицији било је Пеца и шумски оркестар, а након њега су уследила издања:  Пеца и циркуски оркестар (која је тренутно на доштампавању), Пеца свира рок, Пеца свира џез, Пеца воли Вивалдија, Пеца воли Моцарта, Пеца слуша диско, Пеца слуша хип хоп, Пеца воли оперу.

  

   

Притискајући прстом означене кружиће у књигама, мали читаоци се, уз занимљиве приче и веселе илустрације, упознају с богатством звукова различитих инструмената. Оно што посебно одликује књиге о Пеци јесте одличан квалитет звука. Звучне књиге су пре свега намењене деци у узрасту старијем од три године, али су нам се јављали читаоци који и са двогодишњацима читали и уживали уз мелодије из ових књига.

Након књига о Пеци, уследиле су и звучне бајке за децу Црвенкапа и Три прасета, које су нам стигле непосредно пред прошлогодишњи Сајам књига и привукле велику пажњу наших читалаца.

   
    

За овогодишњи Сајам припремили смо и две нове звучне књиге Музика света и Славни композитори.  Прелиставајући Музику света, деца ће кренути на своје прво путовање око света слушајући музику из разних земаља – из Грчке, Шпаније, Кубе, Јапана и других. У књизи о славним композиторима деца ће чути одломке дела 12 великана музике, међу којима су Шопен, Моцарт, Вивалди, Бах, Бетовен и други. Оно што издваја ове књиге од претходних звучних књига је то што су штампане на тврђем картону, тако да могу бити интересантне и млађој деци.  

   

За све љубитеље звучних књига најављујемо и књигу Мачак у чизмама, која би требало да стигне до краја ове године.

Невероватна прича о џиновској крушци

Маштовита прича, феноменалне илустрације с мноштвом детаља, симпатични и храбри главни јунаци одлике су ове занимљиве сликовнице-романа, који је постао једно од омиљених издања међу нашим читаоцима.

Ова маштовита и забавна књига читаоце води на чудесну авантуру и упознаје их са симпатичним становницима Сунцограда, дивног града крај мора. Мачак Мичо и слон Себастијан, главни јунаци књиге, највише воле да проводе дане читајући новине и пецајући. Живот је тако текао својим мирним током све док у луци нису упецали боцу с писмом упућеним баш њима. Осим писма, у боци се налазило и малено семе. Требало га је посадити… Тај догађај је покренуо многа питања и главне јунаке повео у узбудљиву пустоловину у којој им је као превозно средство послужила мистериозна џиновска крушка.

Невероватну причу о џиновској крушци написао је и илустровао Јакоб Мартин Стрид, вишеструко награђивани дански писац и илустратор.

Чему служи ноша?

Тема навикавања детета на ношу једна је од најактуелнијих међу родитељима и стога не чуди популарност наших старијих издања Мишко Пишко, Време је за ношу, као и нове књиге Чему служи ноша?

Уз ову  сликовницу преклапалицу малишани ће наћи одговоре на бројна питања од којих су нека: Зашто нам је ноша уопште потребна? Како се она користи? Кад може да се с ноше пређе на велику WЦ шољу?  Ову књигу родитељи могу да читају са децом и пре него што набаве ношу, тј. када процене да се ближи моменат када је њихово дете спремно да скине пелене. Главни јунаци сликовнице су дечак и девојчица који малог читаоца воде кроз ситуације из којих ће дете научити да ноша није играчка, како се она користи и друге важне ствари. Шармантне илустрације, дискретан хумор, једноставан текст и преклопи с додатним садржајима иза њих помоћи ће најмлађима да из пелена лако пређу у … гаћице.

За све оне којима се допада овај формат књиге препоручујемо и преклапалицу Зашто перемо зубе? уз помоћ које ћете наћи одговоре на многа занимљива питања у вези са зубима и оралном хигијеном.

Грозон

Сликовница Грозон Џулије Доналдсон, од 1999. године, када је први пут објављена, преведена је на десетине језика широм света, штампана је у преко 10 милиона примерака и по њој су направљене позоришне представе које се играју на Вестенду и Бродвеју.

Књига је једна од најпродаванијих и најомиљенијих прича за лаку ноћ у Великој Британији, а библиотекари из те земље изабрали су је за једну од десет најбољих сликовница свих времена.

 

Ова прича у стиховима говори о довитљивом мишу који, шетајући кроз густ и таман гај, измишља страшно шумско чудовиште Грозона и тако плаши сваку животињу која би да га поједе. Преокрет у причи настаје када се изненада показује да Грозон и није баш сасвим измишљено биће. Испричана вешто, ова поема заправо постаје идеално штиво за читање пред спавање.

   

 

Осим уживања уз ову духовиту сликовницу, сви љубитељи овог симпатичног јунака могу уживати у сликовници Грозоново дете и истраживачку сликовницу Грозон истражује природу, као и друга издања ауторке Џулије Доналдсон Прутко, Збуњено мајмунче, Зека Песник, а за који дан нам стижу и нови тиражи сликовница Шта је сазнала бубамара мала и Шта је НОВО сазнала бубамара мала, као и најновија књига ове ауторке Гужва на метли.

  

 

Кишни Облак

Сликовница Кишни Облак  победила је 2019. године на конкурсу за оригиналну сликовницу, организованом поводом 30 година од оснивања Креативног центра и намењеном ауторима млађим од 30 година. Ауторке књиге су Јована Зивлак,  која је у тренутку када је књига објављена била студенткиња логопедије на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, и Невена Силашки, која је тада била студенткиња графичког дизајна Академије уметности у Новом Саду.

Симпатични облак у жутој кабаници, јунак ове сликовнице, жели да се спријатељи са становницима шуме, али је он другачији од осталих облака – из њега непрекидно пада киша и зато му је тешко да пронађе пријатеље. На почетку приче Кишни Облак са читаоцима спонтано дели тугу, разочарање и несигурност. Ипак, убрзо открива и начин на који може да помогне становницима шуме и тако докаже своју вредност и стекне пријатеље за којима је трагао.

Ова нежна прича о пријатељству и толеранцији, испричана једноставним и непосредним језиком и праћена снажним и искреним илустрацијама прошле нашла се на листи најпопуларнијих издања на прошлогодишњем Сајму књига.

Сликовнице о Петсону и Финдусу

Књиге из серијала о Петсону и Финдусу већ 30 година развесељавају децу широм планете у преко 70 земаља и до сада су продате у више од осам милиона примерака. Занимљиво је то да, када су објављене у Србији, ове сликовнице нису привукле толику пажњу читалаца, већ је требало неколико година да нађу свој пут до читалачке публике и постану омиљене и међу децом и међу родитељима.

Мачак Финдус и чича Петсон су најбољи пријатељи који живе на малом имању међу њивама и ливадама, окружени кокошкама и кравама. О њиховим авантурама награђивани шведски писац и илустратор Свен Нурдквист написао је предивне сликовнице, инспирисан догодовштинама својих синова.На срски језик преведено је 15 књига о овим јунацима.

Сликовнице Како се мали Финдус изгубиоТорта од палачинкиМачак Финдус и петаоКокодакање у баштиЛов на лисицуЈадни ПетсонПетсон кампујеФиндус се селиПетсон слави Божић намењене су малишанима старијим од три године. Књига Зар ти баш ништа не умеш, Петсоне? одлична је за прелаз од картонских књига ка сликовницама јер садржи мање текста.

  

Недавно су објављена два издања мањег формата – Где је Петсон? и Познајете ли Петсона и Финдуса? – штампана на картону и намењена деци у узрасту до три године.

 

У периоду између два Сајма књига објављене су три нове књиге из овог серијала: Петсон и Финдус праве ауто, која је намењена најмлађима и садржи прозорчиће који се отварају, делови који се мрдају, окрећу, извлаче...,  Петсон прави Деда Мраза, илустровани роман намењен предшколцима и млађим основцима, као и издање ексклузивно Авантуре с Петсоним и Финдусом у коме се налази пет већ објављених прича о овим јунацима, као и занимљив додатни материјал из којег ће читаоци сазнати ко су заправо ови симпатични јунаци, шта је било пре него што су се упознали и постали најбољи пријатељи, шта воле, а шта не воле, како проводе време на Петсоновом имању…

   

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa