КЦ Блог


27.05.2021

Разговори сa илустраторима: Александар Золотић

Илустрације Александра Золотића већ годинама употпуњују књиге и сликовнице разних домаћих и страних издавача, међу којима је и "Креативни центар". Бројне књиге које је илустровао овенчане су наградама за најбољу илустрацију, као што је, на пример, Награда "Невен" за књигу "Музичар с цилиндром и цветом на реверу" (2013, "Креативни центар") и "Неко се уселио у ону стару вилу" (2018, "Лагуна").

 Од најранијег детињства Александар је испољавао своју машту и запажања кроз цртеже и тако свакодневне тренутке чинио посебним. Годинама касније дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, 2012. године, на Одсеку за примењену графику, на смеровима Илустрација и Анимација. Поред илустровања књига, радио је у Студију за развој видео-игара Mad Head Games, а с продукцијском кућом Digitalcraft учествовао је у стварању кратког анимираног филма Ехо, који је 2018. године освојио бројне фестивалске награде. Све што је до сада постигао на професионалном плану не би било могуће без подршке његове супруге и деце, с којима живи у Београду.

Како је дошло до ваше сарадње с Креативним центром?

Негде при крају студија Креативни центар је био – баш као што је то и данас – међу водећим издавачима књига за децу. Поред тога, показивао је, као што то и данас чини, наклоност и отвореност према младим талентима кроз разна гостовања на факултету и конкурсе за илустраторе. На један такав организовани догађај поводом јубилеја издавачке куће сам се и одазвао. Заправо, било је то нешто што се није смело пропустити. Награда је била прилика да се илуструје књига, уз адекватан хонорар. Послао сам радове за део текста у припреми – и, нажалост, нисам био међу награђенима. Али тада сам сазнао да илустратори могу донети свој портфолио у Креативни центар и показати шта умеју. То сам урадио и недуго затим добио сам прилику да илуструјем текст Весне Алексић и тако је настала књига – Принцеза Апатрапа.

  

Која је Ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

Хм, нисам баш сигуран коју бих навео… Али знам да су ми илустрације за сликовницу Свитац пшеничар и воденичар једне од дражих које сам радио за Креативни центар. Можда бих илустрацију на којој воденичар сеје брашно док свитац дрема заденут иза његовог ува могао да издвојим као једну од омиљених. Због необичне композиције, колора, а и топлине самог тренутка.

  

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију проналазим у природи, у тренуцима које запажам током породичних активности, дружења и боравка напољу. Природа и суптилна, готово неприметна дешавања из околине непресушан су извор инспирације. Инспиришу ме, наравно, и остварења других медија, попут анимираног филма и цртаних серија, а на друштвеним мрежама и интернету пратим и рад колега илустратора, који не престају да ме задивљују својим вештинама и имагинацијом толико да је готово немогуће не позајмити нешто из њихових остварења, што свесно, што несвесно.

Која је, по Вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрације и слике везују децу за књиге, посебно током најмлађег узраста. Призори и слике које она запажају у оквиру неке приче нешто су са чиме упоређују свет око себе и што има снагу за покретање асоцијативног размишљања. Илустрације одржавају њихову пажњу током читања. Што су илустрације садржајније или занимљивије, то су књиге значајније и боље. Важност илустрације у књизи за децу огледа се у том обостраном допуњавању с текстом.

5. Која је омиљена књига из вашег детињства?

То је збирка прича и бајки браће Грим. Осим што су приче биле невероватне, књига је била феноменално илустрована у том, могло би се рећи, класичном стилу, уз доста реалистичног текстурисања, али и уз одређену дозу стилизације и комичних ситуација, која би тај стил чинила привлачним и деци.

6. На чему тренутно радите?

Тренутно на столу имам доста пројеката који су се толико испреплетали да имам осећај изгубљености у лавиринту. Међутим, изгледа и као да је излаз близу и одмах иза ћошка. Ту су … кхм, кхм … илустровани роман за децу; затим сликовница за рани узраст, то јест збирка прича обједињених у једну велику књигу; сликовница с причом о вилењацима и обућару; персонализована књига за децу коју родитељи могу да поруче за своје најмлађе а да притом јунаци не само носе њихова имена него и да буду сличног физичког изгледа јер им је омогућено да сами одаберу фризуру, боју очију и сл. И на крају рад на дизајну карактера за мобилну игрицу.

Радове Александра Золотића можете видети на сајту

www.aleksandarzolotic.net

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa