КЦ Блог


08.11.2023

Сликовнице Џулије Доналдсон - приче којима се деца и родитељи увек радо враћају

Сликовнице су прве књиге с којима дете долази у додир. Веома је важно да читање сликовница буде пријатан доживљај за дете, јер се на тај начин успоставља позитиван однос према књизи, који остаје за цео живот.

Сликовнице Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера омиљене су међу децом и родитељима широм света. Овај ауторски двојац ради заједно од објављивања књиге A Squash and a Squeeze 1993. године, а британски The Sunday Times за њих каже да су Џон Ленон и Пол Мекартни дечјег стваралаштва.

Прутко, Збуњено мајмунче, Гужва на метли, Црвенци и Плавци само су неке од њихових чувених сликовница. Најпознатија сликовница је свакако Грозон, која је постала најпродаваније издање за децу у последњој деценији. На сваких 11 секунди у Енглеској се прода једна књига Џулије Доналдсон! 

Њене приче карактерише изузетна вештина приповедања у стиховима, које деца лако памте и којима се увек радо враћају. Понављање истоветних стихова на децу делује умирујуће, па ове сликовнице могу одлично да послуже и као приче за лаку ноћ. Тематика је увек пажљиво одабрана – то су теме битне за дететов развој и одрастање.

Сама ауторка каже да су понекад потребни месеци или чак године да се развије идеја за нову књигу. Када напише причу, она је пошаље издавачу, који потом бира ко ће књигу илустровати. Највећи број сликовница Џулије Доналдсон илустровао је чувени Аксел Шефлер, али сарађивала је и са другим илустраторима, попут Лидије Монкс, која је радила на серијалу књига Шта је сазнала бубамара мала и књизи Зека Песник.

„Радимо одвојено, то јест, никада не развијамо идеју за књигу заједно – то је Џулијин посао и она га одлично ради. Када напише причу за коју мисли да ће ми се свидети, пошаље је издавачу, држи палчеве и, ако ми се прича свиди, онда је илуструјем“, наводи Аксел Шефлер на свом официјалном сајту.

Креативни центар је до сада објавио петнаест сликовница Џулије Доналдсон. Поред најпопуларнијег Грозона ту су и књиге Грозоново дете, Збуњено мајмунче, Црвенци и Плавци, Пуж морем скита на репу кита, Суперглиста, Прутко, Гужва на метли, Разбојник Пацко и друге.

 

Нове сликовнице Џулије Доналдсон

Недавно су објављене четири нове сликовнице овог ауторског тандема – Зог, Зог и летећи докториПуж морем скита на репу кита и Суперглиста. 

Пуж морем скита на репу кита је узбудљива прича о авантурама два друга чијем пријатељству ништа не може стати на пут. Објављена је у Великој Британији 2003. године и од тада је преведена на више од тридесет језика и продата у три и по милиона примерака широм света. 

Ову сликовницу The Times је назвао „одважном и бриљантном“, а Guardian „правим уживањем за читање наглас“.

У сликовницама Зог и Зог и летећи доктори мали читаоци уживаће у узбудљивим, духовитим и поучним причама о младом змају и његовим пријатељима.

 

Најновија сликовница Суперглиста говори о пожртвованости и пријатељству. Ко би очекивао да обична глиста може бити главни лик у књизи?! И то какав лик! Прави херој! Тако нам ова прича поручује да се у свакоме од нас крије суперјунак! 

 

Успех Грозона

По избору слушалаца BBC радија сликовница Грозон је проглашена омиљеном причом за лаку ноћ, а библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена. После Грозона уследио је и наставак, сликовница Грозоново дете, која је савршена за читање код куће, у колима, пред спавање – или било кад у току дана!

„Успех Грозона није ми узео слободу, већ ми ју је донео. Захваљујући његовом успеху, написала сам један тинејџерски роман, а то вероватно не бих успела да Грозон није стекао толику популарност. Сада могу да експериментишем више. Могу да пишем и поеме и песме“, рекла је Џулија Доналдсон у интервјуу за Publishers Weekly.

 

Наше препоруке

За оне који се нису сусрели са стваралаштвом ове популарне британске ауторке, препоручујемо неке од њених сликовница.

Прутко је прича о несвакидашњем јунаку, проткана хумором и узбудљивим ситуацијама. 

Шта је сазнала бубамара мала и Шта је НОВО сазнала бубамара мала су бриљантно испричане и дивно илустроване приче о два вешта лопова, малој бубамари и веселој дружини животиња на имању. Ове приче носе поруке о победи добра над злом и о значају заједништва и сарадње у решавању проблема.

Збуњено мајмунче је дивна и одлично римована прича у стиховима, праћена фантастичним илустрацијама која ће натерати и вас и ваше дете да се изнова и изнова смејете док је изнова и изнова будете читали – зато што ће ваше дете сигурно желети да је поново читате“, рекла је Џулија Еклшер, уредница књижевне рубрике магазина Guardian.

Црвенци и Плавци је узбудљива прича са драматичним заплетом, обиљем хумора и неочекиваним решењем на крају. Поред одличног текста, читаоци ће уживати и у изузетним илустрацијама. Ова прича нас подсећа на то колико је важна породица, као и да различитости постоје да бисмо их разумели и прихватили, а не да би нас раздвајале.

Сликовница Разбојник Пацко може бити одличан повод за разговор с најмлађима о озбиљнијим животним темама: поштењу, моралу, правди и доброти. Као и остале сликовнице Џулије Доналдсон, одличан је избор за читање наглас, због ритмичног понављања стихова, забавних рима и неодољивих јунака.

У сликовници Гужва на метли читаоце очекује узбудљива, смешно-страшна прича у стиховима, са срећним завршетком. 

Због бриљантне риме и духовитих ситуација сликовницу Зека Песник право је задовољство читати наглас. 

 

 

Плишане играчке по ликовима јунака из књига Џулије Доналдсон

За све љубитеље сликовница Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера Креативни центар је припремио посебно изненађење – плишане играчке урађене по јунацима из књига тих популарних аутора.

Ексклузивно у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и на нашем сајту, можете купити Грозона, Миша и Лисицу из сликовнице Грозон, разбојника Пацка из истоимене сликовнице, као и јунаке из књиге Гужва на метлиМачку, Пса, Жабу и Змаја.

Поред њих, ту су и Суперглиста, Зог, Пужић и Кит. У продаји су и играчке Прутко, Вештица на метли, Грозоново дете, као и Сова и Змија из књиге Грозон. У продаји су и комплет плишаних играчака за прсте Грозоново дете, Грозон – плишана играчка за руку и многе друге.

Све играчке намењене су деци старијој од три године. Израђене су од меканог и квалитетног плиша, нежне су на додир и имају много занимљивих детаља. Ове играчке ће бити идеални другари најмлађима – за читање пред спавање, дружење и игру с вршњацима.

 

..............

Извори: 

About me - Julia Donaldson 

Axel Scheffler's official website | Home

Q & A with Julia Donaldson and Axel Scheffler (publishersweekly.com)

‘At first she didn’t like my drawings’: Axel Scheffler and Julia Donaldson on three decades of collaboration | Books | The Guardian

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa