КЦ Блог


28.10.2020

Писци препоручују: Ивана Нешић

Сваког дана током трајања Сајма књига „Креативног центра“ прочитајте које књиге препоручују наши познати писци за децу. Данашњу препоруку написала је Ивана Нешић.

...................................

Ако бих вам испричала главну радњу књиге Ми остали само живимо овде, помислили бисте да је ово књига омладинске урбане фантастике налик стотинама других: Бесмртни из друге димензије покушавају да продру у наш свет и да нам страшно нашкоде, али им се група тинејџера храбро супротставља, при томе упознајући себе и своја осећања према неким другим тинејџерима и... Схватате већ. Али фора је у томе што ово није прича о њима него управо о оним незанимљивим тинејџерима који су у другим књигама или филмовима само статисти и које Бесмртни не погађају претерано. Вероватно прича о ономе како бисмо ви или ја (не ја сада, ја пре пар десетина година) преживели тај догађај. На почетку сваког поглавља смо уредно обавештени о напорима које кул тинејџери чине да би одбранили свет од Бесмртних, али нас њихова судбина не дотиче толико јер је прилично очигледно да ће све бити у реду. Увек буде.

Наравно, ни ти обични незанимљиви тинејџери које радња заправо прати уопште нису обични, али не покушавају да спасу свет, него себе и једни друге на најличнијем нивоу, и то је баш топло и лепо и нимало мање важно од борбе против зомби јелена која се истовремено води негде другде у њиховом граду. Њих мучи свашта, од анксиозности и присилних радњи до поремећаја у исхрани и алкохолизма и чини ми се да овако може да пише неко ко је из велике близине упознао или преживео ове ствари и да ће неком ко се суочава са сличним изазовима моћи да буде корисно, или барем блиско. Нема осуде ни поповања, али има дубоког разумевања.

Kоме бих препоручила ову књигу? Свима онима који воле такозвану урбану фантастику јер, упркос томе што јој се ова књига помало руга, она је њен веома успео пример, али и онима, или нарочито онима, који су се од те књижевности помало уморили и потребна им је свежа перспектива.



Ивана Нешић, историчарка уметности и списатељица, рођена је у Ћуприји 1981. године, а данас живи у Београду. Дела су јој инспирисана причама које је слушала у детињству, балканском митологијом, лепотом и уметношћу. До сада је објавила четири књиге: Зеленбабини дарови (награда Невен за најбољу дечју књигу у 2013. години), Тајна немуштог језика (награда Змајевих дечјих игара Раде Обреновић за 2014. годину), Мисија: Музеј и Приче о пркосним Српкињама. Годинама води блог Обор чуда злог прасета.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa