КЦ Блог


23.04.2020

Светски дан књиге – Недостаје нам књижара

Пошто Клуб књижара "Креативни центар" не ради због ванредног стања, Светски дан књиге и ауторских права, 23. април, ове године обележићемо виртуелно – уз читалачке препоруке наших колегиница које раде у књижари.

Једва чекамо да се вратимо у књижару, да „отопимо“ снег с плафона и „засадимо“ цвеће и да нам коначно почне пролеће!, поручују Сања, Стана, Даца и Ивана.

 

Док сви жељно чекамо повратак у књижару, ево препорука за читање у карантинским данима које су с нама поделиле наше драге књижарке.

Даца препоручује:

Патриша Анђелковић,Мила, краљица нереда

Нестали су једна лупа, један прстен, мамин напрстак …И ко би га знао где су све те стварчице!

Позивам вас да с Милом кренете у авантуру од приземља до тавана и да се упознате с Милиним редом и нередом. Ко зна шта ћете све пронаћи и какву тајну можете да откријете...

А сигурна сам да на тавану постоји нека тајна!

Увек на тавану живи нека тајна!

Вилијем Портер, Скроз замршене загонетке

Колико забаве у само једној књизи!

На једној страни лавиринт, на другој проналажење разлика, на тамо некој страни су скривене речи у гомили слова... Има и задатака с тачкицама – ако се правилно повежу, добија се слика! Ту је још много, много логичких мозгалица на више од 120 страна.

И није битно да ли имаш пет година или већ идеш у трећи разред – уживанција је загарантована, а досада избачена из куће!

Стана препоручује:

Милован Мрачевић, Три жеље мачка Мишка

У мирном војвођанском селу живи чика Бора. Он има много животиња које гаји, али му је најдражи мачак Мишко. Добро га храни и брине о њему. Мишко може да ужива у топлини дома, обиљу хране и пријатељима. Ипак, Мишко жели нешто више, сања о пустоловинама и авантурама. Једног дана уловио је мишицу чаробницу, која му испуњава три жеље…

Тако почињу Мишкове авантуре. Одједном се нашао у афричкој савани, у лављој кожи и непознатој средини. А био је сасвим сам.

Сазнајте како се Мишко сналазио у тим авантурама и како је схватио да је био уображен и лакомислен. Ова прича шаље племениту поруку – да је важно да будемо оно што јесмо и да ценимо оно што имамо, а нарочито љубав породице и пријатеље.

Антоанет Делил, Све о коњу

Читајући ову књигу, упознаћемо чудесан свет дивљих и питомих коња. То су веома племените животиње. Открићемо занимљиве податке о њиховом пореклу. Појавили су се на земљи пре педесет милиона година као мали биљоједи величине зеца.

Научићемо да постоје различите расе: на пример, арапски пунокрвни коњ, господар пустиње, један од најиздржљивијих и најбржих коња;енглески пунокрвни коњ, брз као муња – најбржи коњ на свету.

Коњи учествују у различитим спортским дисциплинама – тркама, прескакању препона.

Они су веома паметне животиње, кажу да имају слоновско памћење. Могу да науче и запамте бројне вежбе и речи и то јахачи користе приликом дресирања.

Открићете још много појединости: да се препознају по њиштању, да се споразумевају ушима, као и да су врло емотивне и сензибилне животиње.

Уз обиље других информација, уживаћете у прелепим илустрацијама пуним хумора.

Сања препоручује:

Арно Роа, Папирне лутке – Роботи
Ова књига је препуна (добро,добро, има их 12) папирнатих робота који се стварно лако праве. Довољно је да их ослободите с папира и спретним прстићима мало савијете папир доле или горе, заглавите ту и тамо и ето – направили сте роботе. Веома су забавни и изгледају као да су спремни за игру. Е да, обратите пажњу на њихова имена – ЗОМБИВОЈЕ, ВАТРОСТОП, САРДИНОСЕК… Зар нису смешна?!



Ерве Гијимино, ПОП РОК

Скоро ништа на овом свету не помаже ми као добра песма или, још боље, много добрих песама. Избор песама зависи од скупа осећања која ме задесе у том тренутку. Зато желим да вас подсетим на ову књигу, у којој се налази одличан избор музичара, њих 40. Желим вам да што пре почнете да слушате њихову музику ако то досад нисте чинили. На пример, на слово, на слово Б: БИТЛСИ, БЛОНДИ, БОУВИ…

Почните одавде! А док читате, препоручујемо вам да преслушате ову листу песама!

Ивана препоручује:

Рафал Витек, Клуб летећих тетака

Између корица ове књиге крије се нешто што не може да се прочита, али може да се чује. Неизоставан део овог романа чини неодољиво искрен дечји смех, који аутор вешто изазива код малих читалаца описујући авантуру у којој су се нашли Емил и Софија. А они се стално свађају, баш као брат и сестра,а морају да проведу распуст заједно чак тамо у неким Загубићима,код тетке која прича сама са собом, прави колаче од рабарбаре и ...зна да лети?!

Откријте како су јунаци овог романа заборавили на мобилне телефоне и игрице, шта су све сазнали истражујући природу, како је основан Клуб летећих тетака и како су Емил и Софија дошли на идеју да размрдају један успавани градић и његове становнике.

Кејти Дејнс, Моја прва књига о шаху

Ако желите да научите како да оживите фигуре на шаховској табли – ово је књига за вас! Сазнајте правила игре, дозволите фигурама да вам се представе и да вам објасне како се крећу, шта су им слабости, а шта предности. Успут ће вам саопштити неке важне податке, а даће вам и понеки користан савет. Важно је да обратите пажњу и научићете како се креће у напад, али и како се можете одбранити.

Ова књига на једноставан и прецизан начин објашњава правила игре која нам непрекидно помаже да будемо бољи, учи нас стрпљењу, истрајности и промишљености.

 

Надамо се да се ускоро видимо у књижари!

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa