КЦ Блог


18.07.2023

Дечје књиге о превазилажењу страхова

Препоручујемо три књиге за децу које могу бити од велике помоћи одраслима да са својим малишанима покрену разговор о страховима који их муче и нађу решење како их превазићи!

1. Гашина осећања. Плашим се

Ова књига део је серијала сликовница у којима је главни јунак једнорог Гаша. Оно по чему се Гаша разликује од осталих једнорога је његова грива, чија се боја мења у зависности од тога како се он осећа. Када се Гаша наљути, грива постаје црвена; када је неиспаван – љубичаста; када је нестрпљив – наранџаста; када се плаши – зелена.

У сликовници Плашим се овај мали једнорог суочава се са страхом да спава сам у мрачној соби. Кроз разговор с мамом он ће успети да савлада свој страх, а у томе ће му помоћи и мала вежба дисања. Научиће како да направи посебан оклоп храбрости, уз који ће моћи безбрижно да заспи.

2. Мишко Плашљивко

Мишко Плашљивко је једна од сликовница из серијала о дечаку Мишку, које се најчешће читају са децом у узрасту од 3. до 6. године.

Мишко се боји свега – од бубамаре и комарца, преко глисте, па све до малог мрава од којег га подилази језа. Нарочито му је страшна његова соба, и то увече, у мраку, када разбацана одећа добија облике бабароге и страшила. Ипак, уз малу помоћ одраслих Мишко ће и овај проблем оставити иза себе.

3. Не плашим се више

Збирка песама Симеона Маринковића Не плашим се више намењена је предшколцима и млађим основцима.

Охрабрење малим читаоцима долази са сваке странице ове књиге. На њима су исписане и насликане приче о девојчицама и дечацима који су савладали своје страхове тако што су се боље упознали с појавама које су их плашиле. Било да је у питању страх од боравка у шуми, или од остајања у мрачној соби, силаска низ стрму стазу, ходања по уском мосту, од звука грмљавине или јавног наступа, решење је увек исто – треба се боље упознати са оним што нас плаши. Подршка околине, породице или вршњака најважнија је у том процесу. Маме, тате, баке, деке, другари и другарице деле своја знања и искуство с главним јунацима ових стихованих прича, увек показујући разумевање за уплашену децу.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa