КЦ Блог


18.07.2023

Дечје књиге о превазилажењу страхова

Препоручујемо три књиге за децу које могу бити од велике помоћи одраслима да са својим малишанима покрену разговор о страховима који их муче и нађу решење како их превазићи!

1. Гашина осећања. Плашим се

Ова књига део је серијала сликовница у којима је главни јунак једнорог Гаша. Оно по чему се Гаша разликује од осталих једнорога је његова грива, чија се боја мења у зависности од тога како се он осећа. Када се Гаша наљути, грива постаје црвена; када је неиспаван – љубичаста; када је нестрпљив – наранџаста; када се плаши – зелена.

У сликовници Плашим се овај мали једнорог суочава се са страхом да спава сам у мрачној соби. Кроз разговор с мамом он ће успети да савлада свој страх, а у томе ће му помоћи и мала вежба дисања. Научиће како да направи посебан оклоп храбрости, уз који ће моћи безбрижно да заспи.

Plašim se korica

2. Мишко Плашљивко

Мишко Плашљивко је једна од сликовница из серијала о дечаку Мишку, које се најчешће читају са децом у узрасту од 3. до 6. године.

Мишко се боји свега – од бубамаре и комарца, преко глисте, па све до малог мрава од којег га подилази језа. Нарочито му је страшна његова соба, и то увече, у мраку, када разбацана одећа добија облике бабароге и страшила. Ипак, уз малу помоћ одраслих Мишко ће и овај проблем оставити иза себе.

Miško Plašljivko korica

3. Не плашим се више

Збирка песама Симеона Маринковића Не плашим се више намењена је предшколцима и млађим основцима.

Охрабрење малим читаоцима долази са сваке странице ове књиге. На њима су исписане и насликане приче о девојчицама и дечацима који су савладали своје страхове тако што су се боље упознали с појавама које су их плашиле. Било да је у питању страх од боравка у шуми, или од остајања у мрачној соби, силаска низ стрму стазу, ходања по уском мосту, од звука грмљавине или јавног наступа, решење је увек исто – треба се боље упознати са оним што нас плаши. Подршка околине, породице или вршњака најважнија је у том процесу. Маме, тате, баке, деке, другари и другарице деле своја знања и искуство с главним јунацима ових стихованих прича, увек показујући разумевање за уплашену децу.

Ne plašim se više korica

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa