КЦ Блог


24.10.2020

Писци препоручују: Драгана Младеновић

Сваког дана током трајања Сајма књига „Креативног центра“ прочитајте које књиге препоручују наши познати писци за децу. Данашњу препоруку написала је Драгана Младеновић.

 ....................................................................

Омиљена књига? Ништа лакше...

Ништа лакше него издвојити једну омиљену књигу Kреативног центра, пошто је то дефинитивно Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић. Мада, реално говорећи, када је Kатарина била мала, толико смо уживале у Мом првом сликовном речнику српског језика Виолете Бабић да се књига буквално дезинтегрисала. Нису боље прошле ни књиге Шта нам кока даје? Вере Смиљанић и Имам идеју Милана Батавељића, које сам читала и решавала најпре с Kатарином, а сада их читам и са Ирином. А колико смо тек уживале и уживамо у неодољивом зецу Боба Живковића из преклапалице Време Славице Маринковић и Дејана Беговића.

    

Добро, хајде сада да подвучемо црту – најбоље издање Kреативног центра свакако је други део антологије најлепших песама и прича за децу Плави зец, чудни зец, једини на свету.., мада за њим нимало не заостаје ни Деца могу све што хоће (обе је приредио Симеон Маринковић). Није фер да пропустим да нагласим да су моје омиљене књиге ове издавачке куће Јежева кућица и Пијетао и мачак Бранка Ћопића, наравно, ако у конкуренцији није нова књига Сви се бројимо Kристин Рушифте… И тако, ништа лакше него одабрати једно омиљено издање Kреативног центра.

     

Драгана Младеновић (1977) дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Живи у Панчеву и ради у Српској академији наука и уметности. Објавила је неколико збирки поезије, књига Родбина преведена је на немачки и шведски, а песме су јој превођене на италијански, енглески, француски, грчки, мађарски и словеначки. Творница, Омот списа и Родбина преведене су на македонски под обједињујућим насловом Грађа за леп роман (2013). Радови Драгане Младеновић објављивани су у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је три награде за поезију и једне за причу.
Објавила је четири књиге за децу: збирке песама Уљези и Дар-мар, књигу за читаоце почетнике Господин Оливер и роман за тинејџере Све што (ни)сам желела.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa