КЦ Блог


21.01.2021

Приручници Невене Ловринчевић из едиције

Разговор с психологом Невеном Ловринчевић о приручницима за родитеље

О родитељству је написано много књига, али ниједна не може родитеље у потпуности припремити за оно што их чека. Ипак, књиге о родитељству могу им помоћи да разреше неке дилеме, да боље разумеју шта дете у одређеном узрасту може, као и да прочитају различите савете и одаберу онај који им се учини најбољим за њих. Оно што је можда најважније, књиге о родитељству могу бити велика подршка родитељима јер им показују две важне ствари: да је све кроз шта пролазе нормалан део пута васпитавања деце, као и да на том путу нису сами, то јест да многи родитељи имају сличне дилеме њиховим.

Књиге које пружају велику подршку родитељима већ годинама веома успешно пише психолог Невена Ловринчевић. Дипломирала је на Одсеку за клиничку психологију Филозофског факултета у Београду. Током двадесет пет година клиничке праксе радила је с децом и младима бавећи се првенствено психодијагностиком, поремећајима спавања и превенцијом емоционалних поремећаја и поремећаја понашања. Ауторка је и водитељка више акредитованих семинара намењених васпитачима, наставницима, психолозима и педагозима.

Њене књиге преведене су на кинески, хрватски, индонежански, шпански, украјински, руски и македонски језик.

................................................................................................................................................................................................

Шта је, по вашем мишљењу, родитељство?

Љубав, брига, нега, срећа, несигурност, стрепња, самопоуздање, несамопоуздање, мир, немир, љутња, понос, збуњеност, усхићеност, Супер сам родитељ, Ужасан сам родитељ и др. Па на крају опет: љубав.

Да ли се родитељство учи или је све ствар интуиције?

На то какви ћемо родитељи бити утиче много тога: искуство из примарне породице, уверења која имамо, наше особине личности, однос с партнером, актуелни културни обрасци итд. Дакле, нешто ћемо научити, а некада ћемо реаговати по интуицији или у односу на оно што смо усвојили у сопственој примарној породици.

Који су најчешћи проблеми савремених родитеља?

Према мом искуству, савремени родитељи најчешће имају проблеме у односу на постављање граница, које доживљавају као неадекватне јер имају уверења да тиме повређују дете, то јест стрепе да тиме врше притисак на дете, за који нису сигурни да ли је примерен или не. Током дететовог одрастања њихов ауторитет бива све неприметнији, па се често чује реченица: Дете се понаша као да смо једнаки и као да о свему има исто право одлучивања као и ја. У таквим ситуацијама често свакодневно долази до исцрпљујућих расправа с дететом, а родитељи имају дилеме у вези с тим како да очувају блискост и поверење, али и да, када је то потребно, постављају границе.

Често се израз модерно родитељство доживљава као нешто лоше. Да ли је нужно тако?

Свако време има неке промене у приступу родитељству у односу на претходну генерацију, тако да свака генерација има неко своје модерно родитељство. Мислим да у савременом родитељству, поред одређених изазова, постоји и много тога позитивног: негују се већа блискост с дететом и укљученост у његове активности и интересовања, већа отвореност ка прихватрању и препознавању различитих емоција, већа толерантност, значајнија укљученост очева у одрастање и негу деце.

Написали сте много књига о родитељству у којима се бавите различитим темама (проблем спавања, кажњавања, ауторитета, ноћног мокрења и др.). Ако бисте у неколико реченица хтели да опишете савете које дајете родитељима, то јест ваш став у вези с васпитањем – како би оне гласиле?

Два главна путоказа су: блискост и границе. Имајте отворен ум и срце и будите прилагодљиви: трагајте за оним што вама и вашем детету највише одговара, будите спремни и на сјајне тренутке, али и на грешке, прилагођавајте се ситуацијама и радите најбоље што можете. И наравно: уживајте у свом детету!

Како наћи меру између времена које се деци даје за слободну игру и времена за ваншколске активности?

Слободна игра је веома важна јер дете тада обликује своје време онако како му одговара. Родитеље понекад брину досада и неструктурирано време. Мислим да је сасвим у реду да детету понекад буде досадно или да само изабере чиме ће се бавити. Није потребно да родитељ структурира сваки минут дететовог слободног времена. Ваншколске активности треба да буду у складу с дететовим интересовањем, а не обавеза која га оптерећује.

На пролеће из штампе излази ваш нов приручник. Шта родитељи могу да очекују?

Нова књига се односи на изазове савременог родитељства. Надам се да ће родитељи у њој моћи да пронађу одговоре на неке дилеме и проблеме који их оптерећују и да ће им помоћи да сагледају утицај сопствених уверења и понашања на дете. Тек када сагледамо сопствено понашање и његов утицај, можемо одлучити желимо ли или не желимо да нешто у вези с тим променимо. Надам се да ће ова књига родитељима олакшати препознавање неких ефикасних и неефикасних приступа. То што смо можда били неефикасни или грешили у неком периоду не значи да је то нешто лоше и непоправљиво, већ је наш увид шанса да оно што смо радили променимо и да се усмеримо ка усвајању неких понашања и уверења која ће за нас и наше дете бити ефикасна. И водити нас ка остварењу животних вредности које сматрамо важним.

 

korica Ko je gazda u vašoj kući korice Naučite dete da spava korice Naučite da se ljutite korice Disciplina bez batina

Klopke za roditelje Težim putem do roditeljstva korice Noćno mokrenje korice Efikasna komunikacija u vrtiću korice

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa