КЦ Блог


03.04.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (Перу)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности.

Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света.
Искористите време које проводите у кући и путујте с нама!
Oве недеље, путујемо у Перу!

ПЕРУ

Перу се налази у Јужној Америци, а окренут је Тихом океану. Обалски део Перуа углавном је пустињски. Зими ту влада гаруа, обалска магла, и сунце се ретко може видети. Планински ланац Анда протеже се кроз целу земљу. Највиши врх је Уаскаран (6769 m).

У перуанским Андима извире река Амазон. У сливу Амазона налазе се највеће прашуме на свету.

ЗАСТАВА, ГЛАВНИ ГРАД, ЈЕЗИК

Заставу Перуа чине две усправне црвене пруге и једна бела између њих. Током борби за ослобођење Перуа од шпанских колониста један војсковођа је видео јато фламинга с белим грудима и црвеним крилима како лети изнад његове војске. Сматрао је то добрим знаком и објавио је да су црвена и бела – боје слободе. На средини заставе налази се грб са симболима биљака, животиња и рудног богатства.

Главни град Перуа је ЛИМА, која лежи на обали Тихог океана. Велики трг у граду налази се на месту на којем је 1535. године Франсиско Писаро мачем означио квадрат на земљи и рекао да су то темељи града.

У Перуу се углавном говоре шпански и језик кечуа.

 

ИНКЕ, СТАРИ НАРОД ПЕРУА

На територији данашњег Перуа некада су живела индијанска племена која су имала врло развијену културу.

Инке су настале од малог племена Кечуа у XII веку. Брзо су се прошириле и створиле огромну државу. На њеном челу био је Сапа Инка (једини господар).

Сапа Инка, цар Инка, носио је круну од цењене вуне викуње, с ресама преко целог лица. Сваког дана облачио се у другу одећу.

 

МУЗИКА

Зампоња је дувачки инструмент састављен од више цеви различите дужине, спојених и поређаних у два реда. Сличан инструмент у Европи познат је као Панова фрула.

Предлог активности: Направите свиралу која личи на зампоњу. Од папира у боји направите ролнице различитих дужина, спојте их широком лепљивом траком и засвирајте.

 

ИСХРАНА

Кромпир је био основна храна Инка. Припремали су га на различите начине и чували за оне периоде у години када није било довољно хране. Колики су значај Инке придавале кромпиру, јасно се види из тога што су као јединицу за мерење времена користили време које је било потребно да се кромпир скува. После освајања у Јужној Америци Шпанци су кромпир донели у Европу.

 

МАЧУ ПИКЧУ

Мачу Пикчу је град високо у Андима. То је било последње уточиште Инка пред шпанским освајачима. Град је саграђен од камених блокова, без употребе малтера. Блокови су доношени из каменолома, који је удаљен километрима.

Мачу Пикчу је сачуван јер га Шпанци нису пронашли (откривен је тек 1911). У њему се може видети Интихуатана – обредни сат чија сенка прати Интијев пут.

 

 

ЖИВОТИЊСКИ СВЕТ ПЕРУА

Лама је животиња сродна камили. Живи само у Јужној Америци. По два прста на ногама обложена су јој с доње стране задебљањима. Такви папци омогућују лами да лако савлађује најстрмије успоне.

У Перуу су припитомљене две врсте лама: домаћа лама и алпака.

Ламе се хране биљном храном. Имају тврде усне и храпав језик, па могу да чупају бодљикаве биљке.

 

 

ЗЛАТО

Злато је било омиљен материјал за израду украсних и обредних предмета у Перуу.

Предлог акривности:

Направите маску у облику сунца од златног или жутог колаж-папира. Очи, уста и нос направите од истог папира и залепите их на маску. На крајевима зракова сунца нацртајте главе змија.

 

 

У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

Хајде да заједно скокнемо и до Кине!

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa