КЦ Блог


08.05.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (Швајцарска)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности. Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света. Искористите време које проводите у кући и путујте с нама! Oве недеље, путујемо у Швајцарску!

 ШВАЈЦАРСКА

Швајцарска је земља језера и планина, зелених пашњака и бучних водопада. Планински ланци су Јура на северу (јура на латинском значи шума) и Алпи на југу. У Швајцарској се налазе и позната језера: Женевско, Циришко и Боденско језеро.

У Швајцарској се говоре четири језика: италијански, немачки, француски и реторомански. Реторомански језик се развио из старог латинског језика и њиме говори мали број људи у удаљеним планинским крајевима.

Главни град Швајцарске је БЕРН. Легенда каже да је војвода који је ту саградио замак 1191. године убио у лову медведа. У сећање на тај подвиг дао је име граду (старонемачка реч за медведа је беро). Данас је медвед заштитнизнак града Берна.

 

 

 

Застава Швајцарске је црвене боје, с белим крстом у средини.

 

 

 

ЦИРИХ је највећи град у Швајцарској. Лежи на Циришком језеру. У њему се налази око 1000 фонтана. На цркви Светог Петра је сат с највећим бројчаником у Европи, пречника 10 m.

 

 

 

ИСХРАНА

Швајцарска је позната по великом броју врста сирева. Најпознатији швајцарски сир је ементалер. То је крављи сир који је први пут направљен у долини реке Еме, у провинцији Берн. Прави се у котуровима пречника око 90 cm. На пресеку се виде велике рупе.

 

 

 

Мусли је јело познато у целом свету. То је мешавина житарица, воћа и ораха. Први га је направио, крајем XIX века, један швајцарски лекар, покушавајући да припреми здрав доручак.

 

 

ЦРВЕНИ КРСТ је међународна организација која помаже свима онима којима је помоћ потребна. Ознака организације је црвени крст на белој подлози. Идеју за стварање ове организације дао је Швајцарац Анри Динан. Он је 1859. године, видевши напуштене рањенике после битке, позвао мештане да им помогну. Динан је после тог хуманог геста добио Нобелову награду за мир, а неколико година касније створена је организација која је окупљала добровољце спремне да помогну другима. Седиште Црвеног крста је у Женеви.

 

 

Предлог активности:

Распитајте се о томе да ли у вашем месту постоји организација Црвеног крста.

 

ПАУЛ КЛЕ (1879–1940) швајцарски је сликар, рођен у Берну. Његово сликарство је апстрактно. Сматрао је да је бављење уметношћу стварање новог света, а његов свет су чинили геометријски облици; имао је и истанчан осећај за боје. Највећи број слика овог уметника чува се у Берну, у Музеју уметности и Музеју Паула Клеа.

 

 

 

Предлог активности:

Насликајте апстрактну слику (то јест, слику која не представља ништа конкретно). Користите папир у боји као подлогу и сликајте темперама.

ШВАЈЦАРСКЕ БАНКЕ

Швајцарци су познати као вредни банкари, па људи из целог света доносе новац у ШВАЈЦАРСКЕ БАНКЕ да би га тамо чували.

Предлог активности:

Направите касицу и проверите да ли умете да чувате новац. Уштедећете ако за касицу употребите стару кутију од кекса, чаја или неког другог производа. Просеците отвор кроз који ћете моћи да убацујете новац, а поклопац залепите. Кутију облепите новинским папиром и обојте је темперама.

 

 

ПЛАНИНАРЕЊЕ

На швајцарским планинама у летњим месецима популарно је планинарење. За савладавање највећих стрмина потребна је добра опрема (пијуци, клинови, чекрци, конопци). Они који освајају највише врхове називају се алпинисти.

 

АЛПСКИ РОГ је цев дуга до четири метра, направљена од коре дрвета. Првобитно су такав рог користили пастири за дозивање и разговор. Дувањем у рог објављују се важни догађаји у селу, а приликом разних свечаности свира се у трију или квартету.

 

 

У пролеће, када почне да дува топао ветар фен и када снег почне да се топи, могу настати ЛАВИНЕ. То је опасност за све оне који се затекну у близини, али и за насеља у подножју планина. На критична места постављају се знакови упозорења. Понекад лавину може да изазове и најмањи потрес, па чак и узвик.

 

 

У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

 

 

Претходних недеља посетили смо Турску, Гану, Кину, Перу, Нови Зеланд, Шведску, Чешку

Свима онима који су са нама путовали преходних недеља шаљемо посебан задатак – ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ на коме можете доцртати елементе који недостају и обојити заставе земаља које смо заједно посетили.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa