КЦ Блог


11.04.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (ШВЕДСКА)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности. Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света. Искористите време које проводите у кући и путујте с нама! Oве недеље, путујемо у Шведску!

ШВЕДСКА

Шведска је највећа земља Скандинавског полуострва, које се налази на северу Европе. У овој земљи зиме су хладне и дуге, јер топли ветрови са Атлантског океана не могу да пређу до Шведске преко планина које им стоје на путу. Северни део Шведске има назив Северна земља – Норланд. Тамо се снег скоро уопште не топи и у том подручју живи мало људи.

Главни град Шведске је Стокхолм. Делимично је изграђен на острвима, па су неки делови града повезани мостовима.

 

 

ЗАСТАВА

Боје шведске заставе су светлоплава и златножута. Златна боја на застави Шведске симболише краљевску круну.

У Шведској се говоре шведски, фински и лапонски језик.

Научите неколико речи на шведском:

Goddag – Добар дан, Ajdo – Довиђења, Tack – Хвала

 

 

ШВЕДСКИ СТО

Шведска је позната по специфичном начину сервирања хране, који се код свих других народа, осим код Швеђана, назива шведски сто– сморгасборд. Састоји се од неколико врста јела која се служе на дугачком столу одређеним редом:

1. хладна јела од рибе и плодова мора (јегуља, сардина, рачићи, лосос);

2. хладна јела од меса (јетрена паштета, дивљач, шунка);

3. салате од поврћа;

4. топла јела (ћуфте, омлет, кобасице, кувана риба) и

5. десерт (пециво, колач, свеже воће, сир).

Предлог активности

Изаберите једну врсту јела из сваке групе и ставите је на сто. Покушајте да једете храну тим редоследом.

 

 

ПИПИ ДУГА ЧАРАПА

Списатељици Астрид Линдгрен можемо да захвалимо за узбудљиву причу о малој „неваљалици“, чије су авантуре увек биле занимљиве и дечацима и девојчицама. Реч је, наравно, о Пипи Дугој Чарапи, која је и својим одевањем и фризуром била другачија од осталих.

Предлог активности

Прочитајте причу о Пипи. Како је изгледала? Како се облачила? Нацртајте је. Одглумите неку од њених догодовштина.

 

 

ЛАПОНИЈА – ЗЕМЉА ПОНОЋНОГ СУНЦА

Подручје Шведске је међу последњима изашло из леденог доба. Око 6000 година п. н. е. лед се отопио и људи су населили јужни део данашње Шведске. Како је клима постајала топлија, све више су се селили према северу.

 

 

Део Шведске најближи Северном полу (Арктику) назива се Лапонија, а такође и Земља поноћног сунца. Зашто? Зато што је тамо лето период када сунце непрестано сија и када уопште нема ноћи, а у време око Божића дан потпуно нестаје и почиње да влада ноћ.

 Предлог активности

Поделите папир на два дела. На једном делу нацртајте Лапонију лети, у поноћ, кад је сунце сасвим ниско на небу и када данима не залази, а на другом делу папира нацртајте Лапонију зими, у подне, кад је стално ноћ и када се дан уопште не рађа. Упоредите цртеже.

 

 

 

 

ВИКИНЗИ

Викнзи су били скандинавски морепловци, који су у периоду од VIII до X века пловили по читавом свету. Викинзи су освајали нове земље и трговали златом и другим богатствима. С временом су развили начин украшавања прамаца бродова животињским главама од дрвета, посебно на погребним бродовима. Сматрали су да умрле особе лакше улазе у царство мртвих ако буду послате у броду на море. Лепо резбарени прамац и крма типичан су пример њиховог стила.

 

Предлог активности

Нацртајте обрисе викиншког брода на браон папиру. Исеците га. Црним фломастером украсите прамац и крму брода. Налепите га на већи плави папир.

 У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

Претходних недеља били смо у Кини и Перуу!

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa