КЦ Блог


04.11.2021

Сајамске препоруке: КЊИГЕ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ

Препоручујемо занимљиве романе за старије основце!

Улазак у свет тинејџера прате бројне дилеме, проблеми који се јављају са родитељима и пријатељима, као и прва заљубљивања... Књиге за тинјеџере често могу бити лековите у савладавању ових мука, показујући им да проблеми са којима се боре не муче само њих, као и то да подршку могу потражити на местима на којима се најмање надају да ће је наћи.

Препоучујемо неке од књига које могу бити занимљиви ученцима старијих разреда основне школе!

Све што (ни)сам желела и Све што (ни)сам очекивала
Након узбудљивог пролећа проведеног у бакиној кући с тајном симпатијом – седмаком Максом – Нину Ковач, јунакињу књиге Све што (ни)сам желела, очекују лето и Максов рођендан. Како је прошао тај дан, препун неспоразума, суза и смеха, старих и нових пријатеља и великих планова за будућност, читаоци ће сазнати из новог романа Све што (ни)сам очекивала познате списатељице Драгане Младеновић.

Породица Ковач је коначно на окупу, али свет након вируса ВИР више није исти. Друштвене последице епидемије учиниле су свакодневицу компликованом, а беспарица у којој су се нашле породице главних јунака постала је извор вишеструких заплета у другом делу овог серијала. Након потпуног одсуства родитељског надзора за време пандемије Нинини родитељи се понашају превише заштитнички према њој баш у тренутку када она жели да оде у село О. на Максов рођендан. Како би у томе успела, с другарицом Вером прави савршен план за одлазак на најбитнију журку тог лета, која ће им донети оно што нису очекивале: нова пријатељства, један пољубац, мало љубоморе и љуте родитеље.

„Циљ серијала о Нини и Максу првенствено је да младе читаоце увуче у свет књиге. Због тога је све у њима – од ликова, тема и језика до стила – подређено тој намери. То је моје најдиректније обраћање њима и немам намеру да их давим нечим што их не занима. Деца су нам заробљена у инстант тик-ток реалности, не читају довољно. Хајде да вратимо књигу у њихове руке! Ето, то је мој највећи изазов. Све остало је чисто уживање“, истиче ауторка Драгана Младеновић.

  

Црна птица
Главна јунакиња романа Црна птица је дванаестогодишња девојчица Жеља, која чезне за тим да још једном сретне оца, недавно настрадалог у саобраћајној несрећи. У тој својој чежњи удаљава се све више од реалности и окреће се необичном познанику, дечаку Вуку. Он је уводи у свој свет, у којем је увек весело, шарено и топло и у којем је све могуће. Можда чак и то да поново видиш оне који више нису живи. Тај други свет је заводљив, у њему је све лако, али истовремено је и опасан. Жеља му се полако препушта, али схвата да испуњење жеље да поново види тату уједно значи и одустајање од свакодневних радости. Паметној и осетљивој девојчици биће потребно много снаге, али и помоћи оних који је воле – пре свега маме, најбољег друга Луке и пса Жилета – да изабере прави пут.

„Ова књига говори о оном добро познатом тренутку у животу када безбрижност детињства престаје и започиње неко ново доба. Тада су деца још деца, али су ипак спознала део стварног света. Таква промена, нажалост, најчешће долази кроз неку врсту губитка. У Црној птици то је смрт јунакињиног оца, али губитак не мора увек да значи смрт. То може бити прекид пријатељства, почетак у новој школи, другом граду, развод родитеља, разочарање у пријатеља или неузвраћена љубав. У роману јунакиња мисли како јој живот никада неће бити исти и у неку руку је у праву. Оно што оснажује јесте сазнање да неки губици, иако су ненадокнадиви, никако нису и непремостиви”, истиче Александра Јовановић.

Франц Квака. Писац без књиге
У овој бриљантној књизи читаћете о животу славног (иако веома младог) мрачног писца без књиге – Франца Кваке. Сазнаћете све о великим потешкоћама с којима се суочио током писања и које је снагом своје воље успео да НЕ превазиђе и НЕ савлада.

Аутоека и илустраторка Катерина Крис наменила је ову књигу млађим тинејџерима и у њој говори о безуспешним напорима младог аутора, имењака славног писца, да (не) напише своју прву књигу која ће му донети славу. Пре него што стигну жељени аплаузи, обожавање читалаца и пажња јавности, младог и амбициозног Франца Кваку очекује дуг и трновит пут стварања. На том путу, сачињеном од (не)проспаваних ноћи и прстију који бриде од куцања на машини, Квакин најстрашнији непријатељ заправо је његов сопствени Блејач, који успева да упропасти сваки његов покушај да уложи креативни напор и ради на остварењу свог сна.

У потрази за сунцем

Две другарице кренуле су у потрагу за сунцем. Понеле су са собом сунцокрет, канаринца и ранац пун разноразних потрепштина. Ипак, на овом путовању, поред мапе и батеријске лампе, биће им потребно и нешто храбрости и истрајности, као и много добре воље

Ауторка ове књиге Ивана Лукић, психолошкиња и професорка у једној београдској гимназији, позната је нашој читалачкој публици по књигама које пише за веома осетљиву циљну групу – њу чине тинејџери. Писати за младе није нимало лако, но изгледа да је Ивана Лукић спонтано дошла до чаробне формуле која би могла да их врати књигама и читању. Тајна се заправо крије у сасвим једноставним састојцима, који су основа сваког доброг приповедања – она изблиза познаје своје јунаке и уме аутентично да „проговори“ њиховим гласом и у њихово име. Уз то, тај глас је веома искрен и пун симпатија и разумевања за проблеме с којима се тинејџери суочавају, чиме је и успела да задобије поверење ових веома захтевних читалаца.

Лето кад сам научила да летим

Одлазак на море с баком у посету код друге баке свакако не звучи као летовање из снова једне тинејџерке. А када се све дешава на Хвару, где не познајеш никог и не разумеш речи и обичаје, па ни зашто твоја бака плаче при сусрету са сестром, летовање почиње да личи на кошмар. Главна јунакиња Софија повлачи се у књиге, музику и сањарење у нади да ће јој тако брже проћи време. Али лето је пуно изненађења и Софија полако открива да и у малом месту има људских прича достојних романа, а да се некад с баком и рођацима које једва познајеш може лепше испричати него с најбољом другарицом из одељења. Најзад се може десити и да тамо одакле си само желео да одлетиш, пожелиш да се вратиш поново.

 Уз карактеристичну мешавину хумора, живописних ликова и аутентичног приказа људског искуства, Јасминка Петровић у овом роману пружа поглед на последице претходних деценија из перспективе данашње генерације младих, али истовремено се бави и универзалним темама одрастања, пријатељства и породице, у којима ће се вероватно препознати сваки млади читалац или читатељка.

 

Сазвежђе виолина
Ана је носила наочаре за читање нота само док свира. Имала је панкерску фризуру, волела је Моцарта и групу Клеш. Тијана, њена цимерка, волела је Вивалдија, Загора и – Ану. Заједно, чекао их је велики обећани свет музике, концерата, путовања, славе… Али тај свет почиње незадрживо да се мења после пада Берлинског зида.

Роман Весне Алексић Сазвежђе виолина нежна је и узбудљива прича о одрастању у време појаве гранџа, првих видео-игрица и злокобног преливања борбе добра и зла из стрипова у прави живот, у којем се појављују много опаснији ликови од Џимија Гитаре, Мортимера и Човека с Хиљаду Лица… Ова прича упире прстом у велики свет, у којем ништа није чисто и савршено. Осим Баха.

„Са јунацима ове књиге лако ће се поистоветити сви они који се сећају шта је то флопи-диск, какав је био звук првих и често неуспешних прикључивања на интернет, кад је нестао Загор с киоска икад се вратио. Дакле, реч је о генерацији рођеној осамдесетих, онима који су ми помогли да склопим ову причу, онима који су свашта прошли – и огроман талас борбе и наде, и талас разочарања, и на крају сазревање у свему томе. Дело је намењено и адолесцентима који су рођени у двадесет првом веку, новој генерацији која такође има право на снове, али и на неке одговоре. А књигу могу да читају и припадници генерације бејбибума, садашњи маторци. И њих су сва описана збивања затекла неспремним, као децу. Дакле, нема ограничења. Потребни су само радознали и осетљиви читаоци“, наводи ауторка Весна Алексић.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa