КЦ Блог


06.06.2019

Због чега је „Шта да очекујете док чекате бебу

Књигу „Шта да очекујете док чекате бебу" објавили смо први пут још 1998. године и до данас је то најчитанија књига о трудноћи код нас, као што је и у свету.

На њу ми је скренула пажњу наша сарадница др Маја Станојевић у то време новопечена мама, која је желела и да је преведе. Уследило је дуго и на моменте непријатно комуницирање са америчком издавачком кућом Workman – с једне стране, за њих смо били мало тржиште, а књига је већ била светски бестселер; такође, свеже успомене на рат чиниле су Србију не баш пожељним пословним партнером. Ипак, били смо упорни и некако смо успели да добијемо права за објављивање, а књига Шта да очекујете док чекате бебу постала је једна од првих преведених књига у издавачком програму „Креативног центра".

Зашто сам књигом била одушевљена од првог тренутка? Своје друго дете родила сам 1995, па су ми успомене на период трудноће још биле свеже. Током трудноће мучиле су ме бројне дилеме, а лекари често нису имали одговоре. Без обзира на то што сам прошла сваку едукацију која је трудницама била доступна и што сам се наоружала буквално сваком књигом која је о трудноћи постојала код нас, узалудно сам тражила јасне одговоре на питања као што су: Шта радити кад те ухвати мигрена а трудна си? Да ли вежбати у трудноћи и, ако се то може, у којој мери? Колико је ризичан карлични порођај? Како се изборити с нељубазним сестрама и лекарима од којих ти и твоја беба у болници зависите?…
Прво што сам у оригиналном издању ове књиге потражила била су управо та моја питања и, кад сам на све њих нашла јасан, детаљан, стручан, а истовремено и људски одговор, било ми је јасно да овакву књигу наше жене морају имати. (Да и не помињем то колико ми је било жао што књигу нисам имала када сам, почетком деведесетих, чекала своје бебе – но то је била цена изолације у којој се наша земља тада налазила.)

Управо ту лежи и највећа вредност ове књиге – ауторке су је писале на начин на који би неку тему жена објашњавала жени, с позивањем на лично искуство, с разумевањем, с настојањем да се трудница, опхрвана страховима и бригом, умири. Ова фантастична комбинација стручности и људскости нешто је што, нажалост, и даље ретко срећемо у сусретима с нашим медицинским особљем, као и онда када читамо текстове наших стручњака. Иза ње лежи дуга традиција добре комуникације, али и научнопопуларног начина писања, на шта се у западним земљама током школовања обраћа велика пажња, а код нас је то, нажалост, потпуно запостављено.

За књигом о трудноћи, која је и даље подједнако популарна и која је доживела неколико темељних прерада и осавремењивања, уследиле су књиге Шта да очекујете у првој години, Шта да очекујете у другој и трећој години, а на крају и подједнако важан приручник Шта да очекујете пре него што затрудните, намењен припреми за трудноћу. Све те књиге драгоцена су подршка младим родитељима и уз њих они могу храбро да закораче у ту важну животну фазу. Уредничким тимовима у „Креативном центру", који готово сваке године раде на осавремењивању неке од књига из ове едиције (што је поприличан посао!), то је велика сатисфакција. А са издавачком кућом Workman, с којом је сарадња тако тешко отпочела, успешно радимо свих ових година и, како сада они кажу, један смо од њихових омиљених страних сарадника. Упорност се исплатила!

Љиљана Маринковић, директорка „Креативног центра"

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa