КЦ Блог


23.08.2021

Летњи програм читања и играња 10

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ИГРАЊЕ И ЧИТАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује неколико продајних акција. Свака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су на овонедељној акцији!

Тиги, хајдемо у шетњу

Ова књига, намењена најмлађим читаоцима, пуна је изненађења које ће малишани заједно с родитељима откривати кроз игру. Иза сваког прозорчића крије се нека Тигијева играчка. А за шетњу и игру с другарима - играчака никад доста!

За све љубитеље Тигијевих авантура, препоручујемо и кратак анимирани филм Тиги путује

Гужва у шумској школи

Звоно за одмор позива све ђаке Шумске школе да се поиграју у дворишту. Док сви журе да што пре дођу до места за игру, у ходнику школе настаје права гужва. Зашто? Како ће се ђаци снаћи и да ли ће моћи да реше настали проблем?

Ова књига је одличан повод да се са предшколцима увежба везивање пертли!

Желите ли да видите звезду?

Астор жели да постане звезда!
Зато његов другар Рубен набавља књигу о хипнози и учи мађионичарске трикове како би му помогао. Сви послушно прате и најмањи Рубенов покрет, па он убрзо постаје уверен да је велики мађионичар попут Мандрака.
Да ли ће Рубенове мађионичарске вештине помоћи Астору да освоји главну улогу на аудицији за коју се пријавио?

Аутор ове књиге је чувени шведски аутор Улф Старк, чији занимљив текст о писању прича за децу можете прочитати на нашем сајту

Књига случајности

Живот дванаестогодишње Хане Деметер врло је компликован. Најмања јој је брига то што је помало чудна. Оно што је много горе од тога јесте чињеница да јој је мајка луда, затим то што је пара све мање и што је, поврх свега, школа изгорела у пожару. У Ханине руке, међутим, доспева Књига случајности и – све се мења! Та мистериозна књига писана је само за Хану. Али Хана тек треба да открије ко ју је написао и због чега.

Одломак:

„Можда би желела једну књигу уместо тога?“,рекла је жена.

„Књигу?“, питала је Хана.

„Да, из кутије која је на улици. Половне књиге, три за десет круна, па ако узмеш једну књигу уместо кусура од један и педесет, у ствари ћеш зарадити…”

Наборала је чело и зажмурила на једно око.

„Један и осамдесет три“, рекла је Хана и пробила се напоље, поред људи у реду и између
лала и мајица. Дохватила једну књигу из кутије пред вратима и угледала аутобус како одлази са аутобуске станице и нестаје иза угла. Стрпала је књигу у торбу, извадила банану и почела да размишља. Аутобуси су ишли сваких пет минута.

Ако би сачекала следећи аутобус, закаснила би у школу отприлике седам минута.

Ако би отрчала пречицом кроз парк, можда би стигла. А умела је да трчи. Могла је да
побегне од било чега, осим од воза, како је бака обично говорила.

Али да ли је било вредно труда – да дотрчи знојава, без даха и црвена у лицу само да не би
закаснила?

И шта би више волела да буде? Висока и знојава нова девојчица у одељењу или високаи чиста нова девојчица која касни? Било је лако направити избор.

Свезнање за децу

Мноштво података о различитим областима науке, културе и уметности налази се испод прозорчића у овој књизи. Забављајући се, дете ће стицати знање и откривати детаље који му обогаћују свет. Сазнаће много о живим бићима, ући ће у научну лабораторију, истражиће историјско благо, пронаћи одговоре на питања када се нешто догодило

Пред тобом је 16 занимљивих тврдњи – тестирај своје знање и провери да ли су оне тачне или нетачне.

Најбоље игре на папиру

Супер икс-окс, подморнице, гусеница, вешање, минско поље... Од добро познатих до давно заборављених – овде те очекује мноштво игрица које пружају добру забаву и много различитих изазова за тебе и твоје другаре.

Научи правила и испробај игру вешања!

-Играч број 1 замисли реч која одговара теми, а онда испод вешала повуче цртицу за свако слово.

-Играч број 2 затим одабере слово и прецрта га у азбуци. Ако реч садржи то слово, играч број 1 га запише изнад цртице, на одговарајуће местo.

- Ако реч не садржи одабрано слово, играч број 1 повлачи линију на вешалима.

-Вешала се састоје од десет линија. Играч број 2 побеђује ако састави реч пре него што играч број 1 доврши цртеж. Тема у овој партији су животиње!

Љубав

100% тинејџерска књига!
Шта значи волети? Зашто се у неким породицама љубав више показује него у другим? Зашто смо толико стидљиви због љубави? Шта треба да радимо како бисмо изашли с неким? Зашто секс буди у нама и жељу и страх у исти мах? Ово су нека од многобројних питања која ви, тинејџери, постављате себи, а Ноели Вијале и Стефан Клерже пружају вам одговоре и смернице за размишљање. Захваљујући њиховим саветима, ова књига ће вам помоћи да боље разумете велику загонетку коју представља љубав и преокрете које она изазива у сваком од нас.

Одломак:

Љубав је … толико примамљива! Замишљамо себе како се зацакљених очију шетамо удвоје и како смо срећни. А онда помислимо: „Када ћу ја доћи на ред?“ Или пројектујемо ту слику на некога кога кришом волимо. Као да нам сањарење о љубави омогућава да је донекле осетимо.

•Савршен пар

Новогодишњи бал. Он јој прилази, у оделу. Она, у хаљини, креће ка њему. Почињу да плешу, примичу се једно другом, гледају се у очи, грле се и љубе. Воле се и ви бисте радо били на њиховом месту. На телевизијском екрану појављује се, међутим, шпица, то је крај филма, враћате се у „сурову“ стварност: треба урадити домаћи за сутра! Ко још није сањарио о љубави, било да је дечак било девојчица? Идилични и вечни сусрет два људска бића… Ти снови одраз су снажне жеље за љубављу која је скривена у вашем срцу и коју бисте желели да остварите.

•Немогућа љубав

И нека телевизијска, спортска, музичка или филмска звезда може да натера наше срце да брже куца! Пошто је виђамо на екрану, имамо утисак да је познајемо и волимо. Али да ли збиља знаш каква је она особа? Да и не помињемо то како хиљаде људи осећају исто што и ти.

Маштање о вези с неком славном личношћу одличан је начин на који се бежи од стварности. Имајте, међутим, на уму то да је љубав кад волимо некога ко је „доступан“ и кад нас он воли због нас самих, а не зато што смо његов обожавалац.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa