КЦ Блог


31.03.2023

Светски дан дечје књиге

Данас се широм света обележава Светски дан дечје књиге. На овај дан 1805. године рођен је Ханс Кристијан Андерсен, дански писац за децу, творац Мале Сирене, Ружног Пачета и других чувених бајки. Обележавање овог датума званично је установљено 1967. године на основу одлуке Унеска.

За организацију Дана дечје књиге широм света задужен је Међународни комитет за књиге за младе (IBBY – International Board on Books for Young People). Ова непрофитна организација основана је 1953. године у Швајцарској и њена основна мисија је промовисање квалитетних књига за децу. Сваке године друга држава чланица ове организације задужена је за осмишљавање слогана и постера за промоцију Светског дана дечје књиге, а 2023. та част припала је Грчкој. Овогодишњи слоган гласи Ја сам књига, прочитај ме (I am a book, read me), а постер су заједнички осмислили аутор Вангелис Илиопулос и илустраторка Фотини Стефаниди.

Зашто су важне дечје књиге

За развијање љубави према читању од пресудног значаја су они посебни тренуци у којима одрасла особа чита детету. Одаберите добру књигу и уживајте заједно с дететом. Заједничко читање је најбољи начин да се дете уведе у свет књига и да заволи књигу за цео живот.

Књиге за децу су значајне јер помажу при усвајању нових појмова, развијају код малишана машту, емпатију, истраживачки дух и креативност. Такође, заједничко читање књига може пружити родитељима добар повод да покрену продуктиван разговор с децом о најразличитијим темама.

Шта и како читати малој деци

За први сусрет с књигама, у најранијем узрасту, одличне су књиге за купање или платнене сликовнице. Чим мало порасту, деца уживају у листању картонских сликовница с прозорчићима, иза којих се крију одговори на многа питања и њихови први другари из књига Креативног центра – куца Жућа, Тигрић Тиги и многи други.

У узрасту од две до три године деца већ могу да прате и краћу причу или нешто дужу песмицу. Важно је да одрасли при читању мењају начин говора, наглашавају битне делове приче, постављају питања детету, коментаришу. Требало би одабрати текст у којем неће бити много непознатих речи и предугих реченица, али који ће ипак садржати и нешто ново што ће дете моћи да научи.

Књиге за предшколце

Одличан избор за заједничко читање могу бити и сликовни речници за усвајање првих појмова, звучне књиге или прве збирке прича и песама – од сажетих верзија познатих бајки, преко нових издања класика попут Ала је леп овај свет Јована Јовановића Змаја, па до савремених сликовница за најмлађе. Међу најтраженијим издањима Креативног центра су књиге о чудовишту Грозону чувене британске ауторке Џулије Доналдсон, серијал о другарима Петсону и Финдусу, класици домаће дечје књижевности из едиције Пустоловине за предшколце и друга занимљива издања.

Књиге за основце

С поласком у школу и уласком у свет самосталног читања пред децом се отвара цео један нови универзум. У едицијама Од читања се расте и Причам ти причу налазе се кратке приче и романи који читаоцима почетницима помажу да развију читалачко самопоуздање. Када дете овлада читалачким вештинама, следећа станица су дужи романи, који ће му омогућити да из света реалности уђе у свет маште кроз различите приче.

Једна од првих едиција Креативног центра јесте едиција Свет је један, која обухвата романе за два узраста: за децу од девет до 12 година (млађи основци) и за децу од 12 до 15 година (старији основци). Избор књижевних дела у овој едицији својим обимом прилагођен је нивоу дечје писмености, а илустрације које допуњују и дочаравају текст помажу детету да роман лакше и брже доживи као блиску књижевну врсту. Наслов едиције Свет је један има симболичко значење – теме које обрађују ови романи универзалне су и блиске деци из свих крајева света. А с обзиром на то да ови романи долазе из разних делова света, својим садржајем омогућавају читаоцима да се упознају с посебностима бројних земаља.

Књиге за младе

Романи из едиција Мој свет и Транзит говоре о проблемима и авантурама које доноси одрастање. Колико су књиге значајне за младе одлично дочарава изјава Соње Хартнет, ауторке романа Духово дете и добитнице Награде Астрид Линдгрен за 2009. годину, која је послужила и као мото едиције Транзит:

Младо створење које данас чита књигу носи ту књигу са собом у будућност – она га обликује, утиче на њега, оно учи из књиге, памти је, чува је у себи. То је нешто што се дешава само у књигама за младе – и због тога су оне толико важне. Могло би се чак рећи – важније од књига за одрасле.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa