Речници, енциклопедије и атласи

Дечје енциклопедије, сликовни речници и атласи за децу могу бити веома важан ресурс васпитачима који у својим групама спроводе најразличитије пројекте и активности с децом.

У периоду када дете почиње да се интересује за своју околину и бића и појаве које га окружују, и да поставља разна питања, тада је право време да се у дететов свет уведу речници, енциклопедије и атласи. 


Значај речника и енциклопедија за децу

Деци су речници потребни исто онолико колико су потребни и одраслима – можда чак и више. Док уче језик и долазе у додир са новим речима, захваљујући речницима имаће поуздан извор података са значењима нових речи, прилагођен њиховом узрасту.

Осим што уче нове речи, уз речнике и енциклопедије деца развијају вештине истраживања и стичу поверење у своју способност да схвате свет. У томе им посебно помажу енциклопедије, које својим садржајем детету пружају могућност да истражује предмете и појаве и да стиче знања о њима.

Енциклопедије нуде бројне интересантне информације и чињенице задовољавајући све потребе детета за стицањем нових знања.

Сликовни речник за децу

Међу важним издањима речника за децу Креативног центра издваја се Мој први сликовни речник српског језика ауторке Виолете Бабић, намењен деци предшколског узраста. Уз њега деца упознају бројне нове речи којима се именују бића, предмети и појаве и уче како да их повежу у тематске целине. Овај речник има улогу да обогати речник детета.

С децом око света

Књиге С децом око света 1. део и С децом око света 2. део су веома популарне међу васпитачима. Ове књиге воде децу на путовања у преко 40 земаља и упознају их са занимљивим обичајима из живота њихових вршњака из свих крајева света. Књиге С децом око света садрже мноштво идеја за активности у групи и могу бити почетни корак у мотивисању детета да сазна нешто више о другим земљама и о томе како се играју, шта једу, како се поздрављају, какве песме певају деца из тих земаља.

Мали истраживачи за предшколце

Едиција Мали истраживачи намењена је деци предшколског узраста која желе да се упознају са различитим занимљивим областима, од животињског света, преко свемира, до људског тела. 

У књигама из ове едиције занимљиве чињенице о разним темама представљене су кратким и разумљивим текстом, уз привлачне илустрације. Деци су Мали истраживачи посебно интересантни због тога што све књиге садрже прозорчиће који се отварају и иза којих се крије још података.

Атласи за децу

Атласи за децу сматрају се едукативним књигама које деци могу помоћи да сазнају много тога о свету који их окружује. Осим географских карата, атласи за децу обично садрже и илустрације и мноштво занимљивих информација. Идеалан су избор за децу која иду у вртић.

У издању Креативног центра препоручују се два интересантна атласа за децу настала у сарадњи са чувеном француском издавачком кућом Larousse, из којих ће деца сазнати мноштво занимљивих информација и истовремено се одлично забавити.

Мој атлас упознаће их са рељефом, биљним и животињским светом и другим подацима о природи. Овај атлас садржи карте на којима су приказане државе, а ту си и слике из свакодневног живота људи са свих континената. Мој атлас животиња садржи карте које приказују у којим областима живе поједине животиње, али и илустрације које дочаравају живот животиња у различитим годишњим добима.

Корисни линкови

banka intesa