Графомоторика за вртић

Графомоторика је способност држања оловке и писања, односно моторичка способност писања слова. У овој сложеној активности учествује велики број мишића руке, шаке и прстију. О графомоторици најчешће говоримо пре дететовог поласка у школу, јер њен развој почиње већ око прве године и траје све до поласка у школу.

Васпитачи би требало да уводе у рад са децом у вртићу разноврсне графомоторичке активности којима се подстиче развој различитих вештина, попут фине моторике шаке, визуелне перцепције, координације између ока и руке и друго.


Зашто су графомоторичке вежбе важне за дете

Вештина писања код предшколског детета подразумева мишићну активност руку и може се рећи да се дете од првог дана живота припрема, између осталог, и за ову активност.

Способност вештог баратања прстима омогућава извођење активности попут састављања делова, сецкања папира маказама, лепљења папира и сл. С временом дете ће доћи до фазе када му хватање оловке и контрола над њом неће више представљати проблем.

Развој фине моторике код деце је веома важна компонента за каснију реализацију свих интелектуалних процеса који су присутни током школовања. Фине моторичке способности су нарочито важне за развој говора, пажње, памћења, логике и размишљања. Обухватају мање и прецизније покрете, као и графомоторику.

Графомоторика се у школи само усавршава, а до поласка у школу би требало утемељити основне графомоторичке способности код деце. Да би дете савладало вештину писања важно је да у потпуности развије графомоторичке способности.

Постоји низ активности и графомоторичких вежби за децу у вртићу које су много интересантније него писање, а усмерене су на развој финих моторичких способности.

Књиге за развој графомоторике у вртићу

У предшколским установама и вртићима развијен је и спроводи се читав систем вежби и креативних активности у циљу достизања одговарајућег степена развијености финих моторичких способности код деце.

Графичко-ликовне активности, попут бојења, вишеструко су значајне за рани развој графомоторичких вештина код детета. Подстичу развој перцепције, интелигенције, координације покрета и говора. Креативни центар нуди велики избор цртанки и бојанки за децу. Оваквим активностима развија се спретност руку и подстиче креативност код деце. Развија се фина моторика и повећавају концентрација и пажња.

Књига Цртеж на дан садржи стотине забавних идеја уз инструкције како нацртати различите облике, корак по корак. Књига нуди активности за сваки дан у години.

Моја прва велика бојанка и Моја друга велика бојанка помажу деци да се извеште у цртању и бојењу и уводе их у свет боја.

Цртање, шарање и бојење 1 и 2 су креативне књиге које нуде бројне активности кроз занимљиве сцене за доцртавање, бојење и шарање. Ове књиге подстичу код деце маштовитост, развијају креативност, моћ опажања и графомоторичке способности.

Уз књиге Суперџиновска бојанка Карневал и Село дете ће моћи самостално или заједно са осталом децом из вртићке групе да боји занимљиве цртеже који ће, када се обоје, постати суперпостер.

Много занимљивих идеја за рад с пластелином налази се у књизи Шта све можеш с пластелином. Обликујући пластелин, деца уче боје, облике, бројеве, усвајају појмове из света који их окружује и њихове одлике (воће, поврће, животиње) и др. Рад с пластелином помаже развоју фине моторике, ојачава одређене групе мишића у прстима и у рукама, развија машту, креативност и естетску културу.

Корисни линкови

banka intesa