Приче и песме за вртић

Читање песама и прича требало би да буде редовна активност у вртићу која ће свима подизати расположење и од које ће дете имати вишеструке користи.

Песме, сликовнице и друга интерактивна издања за најмлађе најбољи су начин да се дете упозна са светом књиге већ у најранијем узрасту. Важно је да васпитачи заједно са децом листају књиге и гледају илустрације. Пошто деца најмлађег узраста не знају да читају, требало би с мало речи и помоћу функционалних и подстицајних илустрација представити детету читање као веома забавану, узбудљиву и поучну активност.

Поред прича, у раном узрасту деца веома позитивно реагују на поезију. Учење песмица првенствено изазива задовољство код деце, али и утиче на опажање, обогаћује њихов речник и подстиче развој интелекта.


Како читати деци у вртићу

Сваког дана потребно је одвојити време за читање текстова који су деци занимљиви. Праћењем њихових реакција открићемо који текстови им привлаче највећу пажњу. Приликом читања потребно је да им указујемо на правац читања написане речи, односно на смер читања.

Осим тога, деци треба понудити да држе књиге, да их посматрају, да уочавају њихове делове, наслов, изглед, да коментаришу илустрације, фотографије, знаке интерпункције и др.

Љубав према читању код деце треба развијати систематски, зато што је читање темељна и функционална вештина сваког појединца.

Пустоловине за предшколце

Едиција Креативног центра Пустоловине за предшколце настала је са идејом да деца најмлађег узраста заволе дела најбољих домаћих писаца. У овој едицији објављена су дела Бранка Ћопића, Добрице Ерића, Бране Црнчевића, Бране Цветковића и других.

Комбинација занимљивог текста и упечатљивих илустрација одличан је начин да се деца подстакну да заволе књигу. На страницама ових књига налазе се и објашњења мање познатих речи, што деци олакшава разумевање прочитаног садржаја и покреће разговор између деце и родитеља, односно васпитача.

Сликовнице Џулије Доналдсон

Књиге Џулије Доналдсон већ двадесет година су међу најтраженијим делима за децу широм света. Многе се сматрају класицима дечје књижевности и преточене су у анимиране филмове. Сликовнице Џулије Доналдсон родитељи радо бирају за своју децу јер се у њима налазе узбудљиве приче и богате илустрације које држе пажњу и којима се деца радо враћају.

Међу сликовницама Џулије Доналдсон налазе се сликовнице о најпопуларнијем јунаку Грозону – Грозон и Грозоново дете, али и Прутко, Гужва на метли, Зека песник, Црвенци и Плавци и друге.

Петсон и Финдус

Књиге из серијала о Петсону и Финдусу већ тридесет година увесељавају децу широм планете и до сада су продате у више од осам милиона примерака. Чича Петсон и мачак Финдус појављују се и у цртаним и играним филмовима, позоришним представама, компјутерским игрицама и апликацијама.

Предивне сликовнице о авантурама двојице најбољих пријатеља који живе на малом имању међу њивама и ливадама, окружени кокошкама и кравама, написао је награђивани шведски писац и илустратор Свен Нурдквист.

Шта све Ана зна

Шта све Ана зна је серија сликовница-преклапалица намењена најмлађим читаоцима. Стране које се преклапају и цртежи иза њих претварају сликовницу у занимљиву играчку. У овом серијалу до сада је објављено тринаест издања: Лепо понашање, Чување природе, Добри савети, Добри суседи, Другарство, Здрава храна, Здрав живот, О саобраћају, О спорту, О срећи, У вртићу, У кући, Полазак у школу.

После великог успеха серијала о Ани настао је и нов серијал од четири књиге под називом Ана и Филип истражују, намењен предшколцима и млађим основцима. Ана је јунакиња сликовница које се баве темама од значаја за одрастање деце, а пре свега за њихов добар социјално-емотивни развој.

Мишко Пишко

Књиге из едиције Мишко Пишко доносе нам приче о тешкоћама одрастања с којима се суреће један мали дечак. Серијал обухвата седам сликовница намењених деци у узрасту до четири године: Мишко Пишко, Мишко Нећејед, Мишко Плашљивко, Мишко Љубоморко, Мишко Љутко, Мишко Стидљивко и Мишко и пундравци.

<p>Књиге је написао<a href="https://kreativnicentar.rs/autor.php?id=26"> Симеон Маринковић</a>, а илустровали су их <a href="https://kreativnicentar.rs/autor.php?id=3">Добросав Боб Живковић</a> и <a href="https://kreativnicentar.rs/autor.php?id=112">Тихомир Челановић</a>.</p>

Корисни линкови

banka intesa