КЦ Блог


25.07.2024

Авантуре јазавичара Фоксија - приказ књига

Писац за децу Оливера Недељковић написала је приказ књига из серијала о јазавичару Фоксију.

Ако желите вреле летње дане да проведете у незаборавном друштву, у списак своје лектире овог лета обавезно уврстите романе Весне Кнежевић. Књиге ове ауторке Тајанствени сервис за поправку змајева и дирижабла и Фокси и тајна непромочивих шешира илустровао је Душан Павлић, оплеменивши их мноштвом духовитих, луцидних и оригиналних детаља, а објавила их је издавачка кућа Креативни центар

Жељан љубави и знања, јазавичар Фокси спонтано стиче другаре, а проблеме с којима се сусреће у свом луталачком животу довитљиво решава врхунским приповедачким умећем. Његови забавни и племенити пријатељи Мачак, Гусан, Пилот и Ковач, без обзира на то да ли ходају, трче или поскакују на две или четири ноге, убрзо ће постати и ваши другари. Међу њима посебно место припада вештом књиговесцу, кројачу и мудром библиотекару Мачку, који је, сакупљајући одбачене књиге, створио праву ризницу знања и место за уживање у читању ‒ Библиотеку за животиње.  

 

Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla - korica         Foksi i tajna nepromočivih šešira - korica

 

Ова чудесна дружина из равничарског Елизенхајма предузима необичне подухвате – неки од њих значајни су за очување природе, неки су у славу маште, а сви стају у одбрану слободе и права на различитост. С Фоксијем ћете имати прилику да завирите у тајанствени сервис за поправку моторних змајева и дирижабла, да се спуштате планинским тобоганом, као и да посетите бионичку фарму паукова и правите непромочиве шешире различитих модела, боја и намена. 

Поред животиња, које су неретко разумније од људи, важну улогу има и Пилот, под чијом се летачком капом роје ингениозне научне идеје и рецепти за најукуснија јела, као и његов умешни сарадник Ковач, припадник тајне организације за ослобађање баштенских патуљака. 

Уз све то, никако немојте пропустити да прочитате текстове који, попут путоказа, стоје уз главну читалачку стазу и служе као својеврстан појмовник на чијим је одредницама утемељен бујан, ведар и хуман свет прозе Весне Кнежевић. У њему животиње нису изгубиле поверење у људе, а представници људске врсте уопште не сумњају у то да будућност садржи прошлост и да је моћ маште и науке непорецива. 

Сви ови јунаци подстичу нас на то да размислимо о данашњем свету, у којем племенитост и саосећање лако могу почети да личе на ишчезле дирижабле и моторне змајеве што су некада пловили изнад нас, у плаветнилу данас испресецаном траговима авиона којима управља вештачка интелигенција. 

 

Оливера Недељковић, писац за децу

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa